Páteční Noční linka: Důchod. Strašák, nebo čas zaslouženého odpočinku?

9. srpen 2019

Těšíte se, nebo těšili jste se na odchod do důchodu? Kdy je podle vás ideální čas - věk pro odchod do důchodu?

Důchod. Pro někoho toužebná vidina, pro jiného strach z fůry volna, nicnedělání a taky méně peněz. Ale kdy je ten správný čas pověsit práci na hřebík? Vlastně by to mohlo být docela příjemné. Peníze chodí pravidelně, vy máte čas na své koníčky, přátele, cestování. Jenže kdy? V šedesáti, sedmdesáti, nebo snad dřív? Faktem zůstává, že se lidský věk prodlužuje, takže čas, který lidé tráví a budou trávit v penzi, se bude prodlužovat.

Odchod do penze určitě není jen politické téma. Lidé o něm hovoří a jiný názor mají vysokoškoláci, kteří manuálně nepracovali, a jinak se na odchod do důchodu dívají ti, co strávili celý život např. u soustruhu nebo ve slévárně. U těch prvních si asi dokážeme představit, že v kanceláři zůstanou a budou přesluhovat, práce v těžkém provozu po pětašedesátce je nemyslitelná. Přesto je ale jasné, že odchod do důchodu se bude zvyšovat nad pětašedesát let, což je dnes hranice, od které máte na penzi nárok.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.