Páteční Noční linka: Vzdělání versus praxe

28. prosinec 2018

Je podle vás tím nejlepším učitelem šikovný vyučující, nebo praxe? Co vám do života dala škola? Co se naopak ve školní lavici nikdy nenaučíte? Obstáli byste v životě i bez vzdělání?

Kdybyste měli v mládí neomezené možnosti, jaké zaměření byste studovali? Je v dnešní době důležité vystudovat vysokou školu? Co vám při nástupu do zaměstnání chybělo, na co se ve školách zapomíná?

V jaké oblasti byste se bez odborného vzdělání neobešli a které pozice si šikovný člověk osvojí i bez studií? Museli jste kvůli své práci usednout do lavic i ve zralém věku? V čem vám dodatečné studium pomohlo?

Jedním z aktuálních problémů, který rozevírá nůžky mezi vzděláním a praxí, je digitalizace a automatizace na dělnických pozicích. Po zaměstnancích jsou vyžadovány pokročilé počítačové dovednosti, které ale v Česku právě na dělnických pozicích ovládá jen čtvrtina. Většina z nich jsou totiž lidé starší generace, kteří si s technologiemi příliš nerozumí.

Právě tento problém se podle deníku E15 dotkne do roku 2030 milionu zaměstnanců v České republice. A tak například lidem, kteří vystudovali zámečníky před dvaceti lety, už nebudou stačit znalosti nabyté ve škole, ale budou muset zvládnout další formu vzdělání nebo změnit pracovní pozici.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.