Pátek: Chorvatsko, nebo Jugoslávie? Jak jste tuto destinaci zažili vy?

26. červen 2015

Jak a kudy se cestovalo před revolucí do tehdejší Jugoslávie? Jak jste bydleli? Apartmány nebo stany? Byla tato destinace dostupná pro každého? Co se tajně převáželo tam a co domů? Jak vzpomínáte na bývalou Jugoslávii?

Historie Čechů na Jadranu se píše už více než 100 let, ale dnešních masových proporcí začaly výjezdy na azurové pláže Makarské riviéry nebo ostrovu Hvar nabírat až v 70. a 80. letech. Jugoslávie byla před 26 lety snem mnoha lidí…

Ano - tehdy to bývala ještě Jugoslávie a cesta za mořem vypadala ve srovnání s dneškem mnohem odlišněji. Ještě dnes o té době kolují legendy: obrovský vak na střeše škodovky, velké zásoby jídla včetně brambor a polívek v pytlíku, v kapse speciální šedivý pas platící jen pro Jugoslávii a dináry na devizový příslib.

Po alespoň dvoudenním cestování dojet přes Maďarsko na Makarskou riviéru, pak najít kemp a postavit stan… Tak se tehdy cestovalo do Jugoslávie. Jak na tuto dobu a toto cestování vzpomínáte vy?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.