Pátek: Jedinečná šance - teď, nebo nikdy

19. červen 2015

Ocitli jste se někdy v situaci, kdy jste museli během krátké doby učinit zásadní rozhodnutí? Ovlivnilo takové rozhodnutí podstatně váš život? Naskytla se vám někdy jedinečná šance splnit si svůj sen a vy jste věděli, že když jí pevně nechytíte teď hned, už se nebude opakovat? Naopak - propásli jste někdy takovou šanci?

Každý den děláme v životě celou řadu rozhodnutí. Na ta závažnější se většinou máme čas připravit, popřemýšlet o všech možnostech a pak se teprve vydat námi zvoleným směrem. Jsou ale situace, kdy musíme jednat rychle, protože pokud to neuděláme, šance něco změnit nám uteče. Může to být totiž šance jediná.

Takové radikální rozhodnutí téměř vždy ovlivní i naše nejbližší okolí, možná vás mnozí v takové chvíli od změny odrazovali, ale vy jste věděli, že prostě nemůžete jinak a řekli jste si: „Je to jedinečná šance. Teď, nebo nikdy“. Jaké bylo to vaše?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.