Peciválky s povidly a mákem. Sladké překvapení z Horácka upekla Alena Sobotková
Bochánkům z bramborového kynutého těsta se na Horácku říká peciválky. Název získaly podle toho, že ležely v míse za pecí a každý, kdo šel kolem, si vzal kousek. Jak si připravit dobrotu s povidly, mákem a cukrem prozradila Alena Sobotková z Brna.
Peciválky
500 g hladké mouky
špetka soli
200 g vařených brambor
100 g oleje
2 vejce
250 ml mléka
Postup:
Den předem si uvaříme brambory, které necháme vychladnout a nastrouháme najemno.
Do hnětací mísy dáme mouku, olej, nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, vejce (žloutek i bílek), špetku soli a připravíme si těsto. Jeho výsledná konzistence by měla být tužší. Těsto necháme v teple hodinu kynout.
Polévkovou lžící (obalenou v mouce) vykrajujeme bochánky, které dáme na pomoučený vál. Z bochánků pomocí dlaně vytvarujeme placičky, které dáme na vymazaný plech (nebo na plech s pečicím papírem). Placky necháme na plechu ještě 30 minut vykynout. Můžeme do středu vytlačit důlek, aby se peciválky tolik nezvedly.
Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů po dobu 25 minut na sucho dozlatova.
Upečené peciválky dáme do cedníku a přelijeme horkým mlékem. Peciválky by měly část mléka nasát, stanou se tak vláčnější.
Kvásek
mouka
30 g droždí
lžička cukru
vlažné mléko
Postup:
Všechny suroviny dáme do misky, promícháme a necháme 10 minut v pokojové teplotě pracovat.
Svařená povidla
200 g povidel
mák
moučkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup:
Do kastrolu dáme povidla, zředíme 100 ml vody, podle chuti přidáme trochu rumu a povaříme. Takto připravenými povidly peciválky obalíme.
Posypeme smíchaným cukrem s mákem a polijeme rozpuštěným máslem.
Alena Sobotková
Jako mladá odešla do kuchyně například na Švýcárnu do Jeseníků, kde se za pochodu učila vařit. Pracovala jako kontrolorka krajských jídelen na jižní Moravě. Ráda peče a vaří. Recept na peciválky získala v jedné školní jídelně při rutinní kontrole. Překvapilo ji, pro jaké jídlo si všichni chodí s nášupem.