Pediatr Josef Švejcar: Už ve 20. letech minulého století propagoval přítomnost otce u porodu

Významný český pediatr Josef Švejcar původně nechtěl být lékařem. Už jako gymnazista mluvil osmi jazyky a s jejich pomocí se původně chystal poznávat svět výtvarného umění, nakonec se však rozhodl pro medicínu.

Začínal ve 20. letech 20. století v Bratislavě, kde se zabýval nalezením nejvhodnější náhradní kojenecké výživy. Došel k závěru, že bílkovina sušeného kravského mléka je výrazně stravitelnější než u mléka čerstvého – tímto poznatkem zachránil tisíce dětských životů. Přesto byl velkým propagátorem kojení.

Později Josef Švejcar přesídlil do Prahy, kde se zasloužil o vznik fakulty dětského lékařství. Jeho příručka Péče o dítě se stala na dlouhá desetiletí biblí všech lékařů a sester v pediatrii.

Jeho názory byly vždy překvapivě moderní: mezi prvními u nás například propagoval porod v přítomnosti otce. Velmi si vážil role ženy a matky. „Postavení mnoha našich maminek je nelidské,“ zdůrazňoval. „Místo aby byly královnami, jsou z nich služky!“

Vitalitu lze nestorovi českých pediatrů jen závidět. Do penze odešel v devětasedmdesáti a pouhé čtyři měsíce mu chyběly k tomu, aby se dožil sta let.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.