Perla chebského náměstí. Soubor historických budov Špalíček hýří barvami

16. květen 2016
Česko – země neznámá

Náměstí Jiřího z Poděbrad v Chebu v západních Čechách nekraluje kostel, ale soubor historických kupeckých staveb zvaných Špalíček. Malebné domky postupně vyrostly až v několikapatrové budovy. Svůj středověký půvab si ale zachovaly dodnes díky barevným fasádám, křivým hrázděným zdem a uzounké křivolaké uličce.

Špalíček je právem hlavním symbolem chebské architektury. Jde o unikátní komplex jedenácti kupeckých domů ze 14. století. Z části hrázděné domky začaly vyrůstat už ve 13. století pro potřeby chebských kupců. Tehdy se jednalo o dřevěné boudy a masné krámy. Postupně se na původním půdorysu měnila architektura, dřevo nahrazovaly odolnější materiály a celý soubor staveb byl dokončen v 15. století.

Špalíček rozděluje na dva samostatné bloky středověká ulička s výstižným názvem Kramářská. Je opravdu hodně úzká a plně si v ní vychutnáte středověkou jednoduchost staveb.

Na zednické pomůcky, jako je vodováha nebo olovnice, rovnou zapomeňte. Zdi v uličce jsou křivé na první pohled. O to víc je procházka uličkou romantická. Kramářská ulička je místy široká jen 160 centimetrů. Takže nic pro klaustrofobiky.

V minulosti tu bývaly dvě uličky a ještě víc domů. Dnes už neexistující třetí blok domů, ve kterém sídlily hlavně masné krámy, byl pro nelibý zápach zbořen někdy na počátku 19. století. Masné krámy se přesunuly níž pod náměstí u řeky Ohře.

Kletbu krámku zrušil odvážný cínař

Poslední velká rekonstrukce Špalíčku proběhla v roce 1965. Tehdy omítky částečně setřely přechod mezi jednotlivými budovami. Vše se vyřešilo barevným odlišením jednotlivých domů. Díky tomu je dnes Špalíček i pestrobarevnou podívanou.

Na první pohled křivé zdi jsou půvabné

Svůj původní účel plní Špalíček dodnes. Přízemí je plné obchůdků a lahůdek. A co by to bylo za středověké stavby, kdyby se k nim nevztahovala nějaká pověst. Ta o Špalíčku vypráví o jednom krámku, který byl prokletý, a nikdo si ho nechtěl pronajmout. Troufl si až mladý cínař.

O půlnoci, když se ze sklepa začalo ozývat hlasité bouchání, odvážil se vstoupit se svým kamarádem, městským písařem a objevili zazděnou niku, kde se ukrýval hrnec plný zlaťáků. Byl k němu přiložený vzkaz, že se musí peníze vrátit městským sirotkům, kterým byly ukradeny.

Mladý cínař tak učinil a kletba pominula. Od té doby se i jemu v krámku dařilo. Krámek se prý nachází v jižní části Špalíčku. Přímo naproti Chebskému muzeu, ve kterém také najdete spoustu zajímavostí nejen o Špalíčku, perle chebského náměstí, ale o celé poutavé historii kupeckého historického města Chebu.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.