Perníčky (hned měkké - od včelaře Evžena Báchora)

Suroviny: 35 dkg hladké mouky, 12 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 5 polévkových lžic medu, 2 lžíce rozehřátého tuku, 1 lžíce kakaa, 1/2 lžíce prášku do pečiva perníkového, 2 lžíce koření "Medový perník"

Postup:
V míse ze surovin vytvoříme těsto, které necháme asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta poté vyválíme placku asi 1,5 cm silnou a vykrajujeme různé tvary. Po vypečení potřeme vajíčkem a po vychladnutí začínáme zdobit.
Poleva:
1 bílek, 15 - 20 dkg moučkového cukru, citronová šťáva. Směs dáme do zdobícího sáčku a vytváříme různé ornamenty. Perníky nám moc chutnají, během zdobení jich polovinu sníme.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.