Pevnost Josefov vyrostla během pouhých sedmi let. Za pozornost stojí zdejší pevnostní hřbitov

Základní kámen ke stavbě pevnostního města Josefov, jedné z našich nejvýznamnějších památek svého druhu, položil sám císař Josef II. na začátku října roku 1780.

Stavělo se takzvaně na zelené louce a panovník se nechal inspirovat u kolegů z Francie. Pevnost vyrostla během pouhých sedmi let. Mohutné hradby měly odolat nepřátelské dělostřelecké palbě, ochranu před nepřítelem měly zajišťovat zátopové i takzvané suché příkopy.

Při napadení mělo pevnost bránit na dvanáct tisíc vojáků, kteří měli krom obranných prostředků k dispozici i 45 kilometrů dlouhou síť podzemních chodeb. V katakombách jsou dnes uloženy originály soch Matyáše Bernarda Brauna z Jaroměře i náhrobek jeho tchyně.

Nutno říci, že Josefov nikdy napaden nebyl. Například během prusko-rakouské války, která se krajem přehnala v roce 1866, Prusové pevnost jednoduše obešli.

Za pozornost stojí zdejší pevnostní hřbitov. Hroby upoutají uměleckou výzdobou i neobyčejnými příběhy. Je zde pochováno množství vojenských zajatců z různých válek, například Francouzů z bitvy u Lipska. Nejvíce pochovaných však přibylo za první světové války, kdy tamním zajateckým táborem prošly tisíce Rusů, Italů a Srbů.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio