Písmo je klíčem k osobnosti

I to píše grafoložka a psycholožka Helena Veličková v kapitole věnované básníku Jiřímu Wolkerovi v knize Grafologie – nové pohledy.

„Takový klíč prozradí hlavní téma života – téma, které člověka stimulovalo, trápilo, na němž rostl, trpěl a umíral. Wolkerovy rukopisy ukazují, že pro básníka tímto klíčovým tématem byla láska – silná, nenaplnitelná, zčásti sobecká a majetnická, zčásti téměř všeobjímající. Druhým jeho životním tématem byla nemoc, přesněji blízkost smrti…,“pokračuje.

Profese a zájmy

Třicet let své profesní dráhy spojila Helena Veličková (1955) s Vědeckou knihovnou v Olomouci. Rodačka z Kroměříže, absolventka oboru čeština – angličtina na brněnské filozofické fakultě, se už více než 25 let zabývá grafologií a psychologickým poradenstvím.

Do světa grafologie nechala nahlédnout čtenáře ve dvou knížkách – Grafologie – cesta do hlubin duše (2002) a Grafologie – nové pohledy (2013). Grafologii také tři roky přednášela na Právnické fakultě Univerzity Palackého, působí také jako psychologická a personalistická poradkyně. Další oblastí zájmu Heleny Veličkové je astrologie.

Mlčenlivé rozhovory

V loňském roce se vydala i na dráhu literární, a to povídkovou knížkou Mlčenlivé rozhovory, v níž dokonale využívá svých zkušeností a znalostí jak českého jazyka, tak hlubinné psychologie.

Mlčenlivé rozhovory představují soubor osmi povídek řazených podle ročních období, příběhy, které se mohly odehrát kdykoli a kdekoli, mají jednotící myšlenku – hlavní hrdina hledá východisko z mezní životní situace, hledá vlastní cestu a odpovědi na životně důležité otázky.

Knížku ilustroval významný olomoucký sochař a medailér Bohumil Teplý, s nímž pojí autorku přátelství.

Zločin a písmo

Takový je zatím pracovní název nově připravované knížky Heleny Veličkové. Zatím bádá v archivech a studuje materiály ze známých i neznámých soudních procesů minulosti, aby zjistila, nakolik se její grafologicko psychologické rozbory rukopisů odsouzených shodují se soudními verdikty.

autor: av
Spustit audio