Plány lanškrounské radnice? Rekonstrukce ulic a koupací biotop

25. leden 2024

Z dlouhodobého hlediska se v Lanškrouně povedlo v posledních letech dokončit kulturní centrum LArt a nebo polikliniku, vloni pak rekonstrukci v okolí ulice Rybniční. Řada věcí se ale také chystá.

Mezi nimi třeba stavba koupacího biotopu. „V rybníce vybudujeme sypanou hráz, vznikne tak víc než dva tisíce metrů čtverečních koupání. Vybudujeme stezku kolem areálu, rekonstruovat se bude restaurace, nezapomněli jsme ani na parkoviště,“ říká starosta Radim Vetchý.

Jedním ze dvou vítězných návrhů loňského ročníku participativního rozpočtu bylo řešení propojení pro pěší mezi ulicemi Houští a Na větru. Postaveno mělo být do konce roku, což město nestihlo.

Starosta Lanškrouna Radim Vetchý

„Tam jsme měli velké problémy. Kdybychom měli realizovat, tak bychom porušili sami svoje pravidla, což jsme nechtěli. Spojili jsme se s navrhovatelem projektu, zda je přípustné to posunout do letošního roku. Souhlasilo i zastupitelstvo. Schody budu realizovány současně v období, kdy se bude realizovat oprava ulice, která je také v plánu.“

Změna pravidel

Projektem s nejvyšším počtem hlasů se vloni stala modernizace hřiště v ulici Českých Bratří. Z finančních důvodů se provedly jen dílčí úpravy. „My jsme měli trochu větší ambici. Snažili jsme se najít co nejlepší řešení společně s paní architektkou. To bylo nad rámec možností schválených v participativním rozpočtu. Proto nakonec došlo jen k realizaci požadavku, který byl v hlasování. To znamená rekonstrukce prvků, které tam jsou, doplnění laviček, košů a stolu na stolní tenis,“ vysvětluje starosta Vetchý.

„Participativní rozpočet u nás běží pátým rokem a přiznávám, že někdy je složité dostát pravidel, která jsme na počátku dali. S kolegy v radě města jsme se bavili o tom, že bychom se vrhli na úpravu pravidel, abychom se nedostávali do kolizí,“ doplňuje Radim Vetchý.

Jak se bude financovat koupací biotop? Naplnilo kulturní centrum LArt představy? Jaké zajímavé akce se v Lanškrouně chystají? A které ulice čeká rekonstrukce? Také o tom mluvil starosta Radim Vetchý.

Spustit audio

Související