Plovací vesta pro psy je pomůcka, která má smysl

8. srpen 2020

Instinkt psům velí jasně, jakmile se ocitnou ve vodě, začnou hrabat nohama. Dá se říct, že schopnost plavat mají geneticky zakódovanou. Ne každý pes je ale výborný plavec. Zatímco jedni by v hodinách plavání obstáli na výbornou, druzí raději zůstávají na břehu, plavání jim moc nejde a do vody se jim nechce. Řešením může být plovací vesta.

Důvodů pro pořízení plovací vesty je více. Podle Zuzany Novotné z webu SpokojenyPes.cz, se plovací vesty pořizují psům nejčastěji z těchto důvodů:

Dodávají psům „neplavcům“ jistotu. Kvůli špatnému stylu plavání se těžko drží nad hladinou, ovládne je panika a na samotné plavání se nesoustředí. Špatný styl mívají často ti psi, kteří se ve vodě necítí dobře, chybí jim pevná půda pod nohama a z toho nemají dobrý pocit. Sebedůvěru jim dodá právě plovací vesta, protože je nadnáší. Přestanou panikařit, naučí se plavat a po čase to zvládnou třeba i bez vesty.

Plavec s dobrým stylem nebo bázlivec. Každý pes má k vodě jiný vztah

Vesta může být pojistkou pro neočekávané případy. Pokud jezdíte se psem na vodu, hrozí, že se s lodí převrátíte a vy i pes půjdete „přes palubu“. Proto jsou vesty vybaveny hřbetním madlem, díky kterému psa snadno opět nalodíte. Také při plavání v moři při použití plovací vesty nemusíte mít ve vlnách o psy strach.

Vesty se používají při kondičním plavání. Pes je ve vodě delší dobu, může dostat křeč a snadno se bez plovací pomůcky začít topit. Vesty také využívají psí vodní záchranáři.

Plovací vesty se používají i v psí fyzioterapii. Plavání je výborný způsob jak posílit svaly a udržet kondici. Při fyzioterapii chceme docílit správného držení těla, aby svaly pracovaly dobře, pak je vesta skvělým pomocníkem.

Na co dávat při pořizování vesty pozor

Před koupí vestu psovi vyzkoušejte, aby mu dobře sedla. Vnější materiály jsou u všech plovacích vest odolné, není nutné mezi nimi vybírat. Na co je naopak potřeba dát si pozor, je kvalita zpracování a výplň. Levnější kusy mívají méně plováků, ovšem velkých. Jsou tedy tuhé a méně ohebné. Některým psům to nemusí vadit, jiní se ale nebudou chtít v takové vestě hýbat. Kvalitnější vesty mají plováky dělené a vesta pak pěkně obepne psí tělo.

Psí hrátky ve vodě

„Nepodceňte ani správnou velikost. Vesta by měla dosahovat do dvou třetin zad. Menší plovací pomůcka by neudržela psa ve správné pozici. U větší vesty by zase vznikal příliš velký odpor, a psovi by se hůře plavalo. Plovací vesty mají často mnohonásobně vyšší nosnost, než je velikost psa, ale pro jistotu je lepší se ptát i po této informaci,“ radí produktová specialistka z e-shopu SpokojenyPes.cz Zuzana Novotná.

Nadšení pro vodu v psovi často vzbudí také přítomnost dalšího pejska, který už umí plavat. Psi se podobně jako děti učí pozorováním a příkladem.

Spustit audio