PLUS MINUS 30: Koncentráky NORBERT otevřené do listopadu 1989

6. březen 2019 11:32

Seriál hledající klady i zápory uplynulých třiceti let od Listopadu 1989 zahajujeme šokujícím dokumentem o estébáckých koncentračních táborech NORBERT.

Jejich ideu založilo komunistické vnitro po srpnu 1968 a Státní bezpečnost vytipovala kolem sedmi tisíc režimu nepřátelských osob. Tito lidé měli být při protirežimních náladách do 24 hodin zatčeni a deportováni do koncentračních táborů, označených krycím heslem NORBET. Dokument Milana Brunclíka využívá tajného instruktážního filmu, který si STB nechala natočit za účasti dnes předních seriálových herců – například Václava Vydry – v roce 1985.

Estébáci předpokládali s nástupem sovětské perestrojky lidové bouře i v socialistickém Československu a připravovali ozbrojené složky totalitní moci na genocidní postupy, ne nepodobné zvěrstvům ve fašistických koncentrácích. Jeden z táborů NORBERT měl být i na pokraji Liberce uvnitř věznice Rýnovice-Minkovice.

Seriál PLUS MINUS 30 vzniká ve spolupráci s Českým rozhlasem Liberec, který krajově zacílené připomínky událostí a osobností uplynulého třicetiletí vysílá především v magazínu Kultura pod Ještědem každý pátek od 18. hodiny a v neděli od 11 hodin.

PLUSEM tématu koncentráky NORBERT je zastavení tohoto zrůdného projetu 24.11.1989. MINUSEM zůstává fakt, že v kauze vykazující znaky nepromlčitelné genocidy, v níž figurují stovky estébáků, úředníků národních výborů a dozorců věznic, nebyl nikdo potrestán. Nad případem, který nebyl ani odborně historicky zpracován, zůstává řada otazníků a náš televizně rozhlasový seriál patří NORBERTEM k ojedinělým připomínkám nedávné doby, z níž by měl běhat mráz po zádech opravdověji než při napínavých detektivkách.

VYROBENO ve spolupráci s Českým rozhlasem Liberec

DRAMATURGIE: David HAMR

SCÉNÁŘ, KAMERA a REŽIE: Milan BRUNCLÍK

STOPÁŽ: 9:11 min.,FHD 1080 50p 4:3, MONO

autoři: Milan Brunclík , BONUS TV