Po obnově prvorepublikové vily Břetislava Kafky v Červeném Kostelci přichází na řadu umělcův ateliér

10. červenec 2020 09:14

Obnova prvorepublikové vily sochaře a léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci je dokončená. Teď přichází na řadu přilehlý ateliér. Právě na něm v této chvíli pracují řemeslníci, posledním článkem dokončení celého areálu bude zahrada. Ze sochařova ateliéru vznikne prostor pro sociální služby.

Jsme na staveništi a míříme k ateliéru Břetislava Kafky, který nemá střechu? Ptáme se Richarda Bergmanna z Oblastní charity Červený Kostelec.
„Teď se rozebírá část Kafkových ateliérů a opravdu už ani nemají střechu. Protože ta už byla také ve velmi špatném stavu. Byla tady také dřevěná stavba, takzvaná sušárna. Ta se celá rozebírá a potom se bude zase dávat nějakým způsobem dohromady, protože památkáři si to přáli."

Čtěte také

Druhá část budovy, která navazuje na Kafkovu vilu, to jsou také ateliéry?

„Ano, to jsou také ateliéry. Tvoří je zděná a dřevěná část. Z oné zděné části určitě zůstane čelní obvodové zdivo. A ta zadní část by měla být nějakým způsobem opravena a uzpůsobena současným požadavkům, které tam my budeme potřebovat."

Jdeme se podívat do zadní části zahrady, kde je právě Jiří Prouza, který má na starosti technický dozor stavby. Co tady přesně bude?

Bývalé Kafkovy ateliéry v Červeném Kostelci na Náchodsku se změní na zázemí pro sociální služby

„V této části bude přístavba k těmto ateliérům. V přízemí bude půjčovna pomůcek, to znamená lůžek, vozíků a tak podobně. A nahoře v patře, o tom se bude ještě jednat, bude jakási vzpomínka na Břetislava Kafku. Tam budou artefakty, které jsou dnes uloženy v pečovatelském domě. Tam budou vystaveny."

Čtěte také

A půjdeme se podívat také do zděné části stavby. Tady jsou ještě nějaké původní prvky z Kafkova ateliéru. Vcházíme do velkého prostoru zděného ateliéru.

„Tady byly stroje, frézky, truhlářská dílna a strojovna. Opracovávalo se tu dřevo. V této části bude potom ambulance, čekárny a odpočívárna pro pacienty, kteří budou docházet ambulantně. na různé kapačky a tak dále," upřesňuje Richard Bergmann.

Břetislav Kafka
byl český sochař a řezbář, známý jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie. Ve své nejznámější knize Nové základy experimentální psychologie tvrdí, že svými experimenty dokázal, že duševní vlastnosti a schopnosti člověka jsou mnohem vyšší, než jsme si dokázali představit.

Bývalé Kafkovy ateliéry v Červeném Kostelci na Náchodsku se změní na zázemí pro mobilní hospic, ošetřovatelskou službu a půjčovnu kompenzačních pomůcek. Stavba má být hotová do konce roku 2021.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související