Po starých stezkách knížete Kamila Rohana se vydejte poblíž zámku Sychrov

28. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Necelé dva kilometry měří stezka Lesní putování s Kamilem Rohanem, která obnovuje staré cesty knížete v obci Sychrov. Stezku vedoucí nad údolím řeky Mohelky vytvořily Lesy České republiky v roce 2008, zaměřena je zvláště na historii místního lesnictví.

„Jedním z cílů je nejen přiblížit les jako místo, kam se chodí relaxovat, ale také ukázat, že i lesy nesou stopy historie,“ říká kastelán zámku Sychrov Miloš Kadlec, co bylo motivací pro vybudování naučné stezky.

Na trase návštěvníci najdou šest zastavení. Na každém je k dispozici informační tabule s mnohými zajímavostmi. Na začátku trasy se dozvědí více o historii zámecké obory a osobnosti knížete Kamila, u druhého zastavení lidé narazí třeba na nově zrekonstruovaný altán. „Je na místě, kde opravdu kdysi stával altán Rohanů,“ doplňuje Miloš Kadlec.

Součástí stezky je také žulová pyramida, která připomíná návštěvu císaře Františka Josefa I., nebo Arturův hrad, který je k vidění na okraji zámeckého parku. Kromě historie lesnictví se zájemci dozvědí více o vodním koloběhu v lese. „Voda je totiž důležitým prvkem v každém parku nebo oboře,“ říká kastelán zámku Sychrov.

Trasa je nenáročná, návštěvníci ji ujdou do hodiny a půl. Kvůli lesnímu terénu se ale nedoporučuje vozíčkářům a maminkám s kočárky. Procházku lesní stezkou rozhodně zařaďte do svého kalendáře na rok 2017, nebudete litovat.

autor: Michaela Vlková
Spustit audio