Poctivě na sebe kulte oči a vyplazujte jazyk, vyhladí se vám vrásky, slibuje trenérka obličejové jógy

13. leden 2022

Panika z vrásek začíná okolo čtyřicátého až padesátého roku ženy, ale Andrea Doležalová se zhrozila už ve dvaceti. „Mám životní motto pokud ti něco vadí, tak to změň. Když nepomohl krém, objevila jsem obličejovou jógu. Jakmile jsem začala, už jsem nemohla přestat,“ vypráví cvičitelka, která pomáhá ženám nejen vyhladit vrásky, ale celkově ozdravit jejich pleť.

Začnu-li s obličejovou jógou, budu vypadat mladší, ale budu taky zdravější. Jakto?

Když cvičíte obličejové svaly, víc do nich proudí krev a lymfa, která čistí každou buňku. Různé neduhy se odplavují rychleji a když namůžu sval, regeneruje se – a to se pak přenáší i na pokožku.

Některým lidem se do obličeje propsala zloba, hořkost. Pomůže cvičení?

Asi mluvíte o mračivce, vertikální vrásce mezi obočím. Vzniká, když často krčíme obočí k sobě. Základem je uvolnit sval: když budeme krčit obočí k sobě, zvykne si a neuvolní se. Sval napřed promačkáme mezi prsty a potom začneme cvičit. Posílí se, vypne se a co se děje se svalem, to se děje s pletí. Uvolněný vypnutý sval je důvodem zjemnělých vrásek.

Je možné dosáhnout veselejšího vzhledu?

Cvičení umí vrátit svaly zpět na místo. S věkem totiž ochabují a prodlužují se až o padesát procent. Když se svaly vrací zpět na místo, dělá to výraz usměvavějšího člověka. Když se zjemní vráska na čele, člověk získá veselejší výraz. Důležitá je pravidelnost: už po měsíci se vrásky zjemňují a výsledky se dál prohlubují.

Jak často a kolik času cvičit, aby to fungovalo?

Základní rozcvička se skládá z několika částí: masáž obličeje, tři cviky a pětkrát opakování – a člověk má prokrvený obličej. Pro nejlepší výsledky by se mělo cvičit každý den alespoň první dva měsíce, než se obličej chytne. Celá sestava trvá třináct až šestnáct minut. Holky nejčastěji cvičí, když řídí – výhodou obličejové jógy je, že nezabere čas navíc. Já jsem to ale zkoušela i v metru, lidi koukají do mobilů a skoro nikdo si toho nevšiml...

Proč je nejtěžší cvik s názvem kyselý úsměv? Pomůže obličejová jóga na spadlá víčka nebo nařasený krk? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná ,

Související