Počty rorýsů klesají. Jak skvělé letce rozpoznat a ochránit jejich hnízdiště?

11. březen 2017

Rorýs obecný je pořád v akci. Ve vzduchu loví, odpočívá, páří se nebo dokonce i spí. Přesto potřebuje pevnou půdu pod nohama, aby měl kam naklást vejce a kde vyvést mláďata. Jejich počty u nás v posledních letech strmě klesly. Žijí totiž převážně v blízkosti lidí.

Za snižující se stavy rorýsů může jinak pozitivní zateplování paneláků a rekonstrukce starých domů. Abyste mohli jejich hnízdiště chránit, musíte vědět, jak vypadá a kde se s ním lze potkat. Rorýs je tmavě hnědý s bělavým hrdlem. Z dálky možná připomíná vlaštovku nebo jiřičku. Jeho tělo je dlouhé asi 16 centimetrů, rozpětí křídel má okolo 40. Rorýsi odhadem nalétají 190 tisíc kilometrů ročně a dokážou při tom vyvinout rychlost až 220 km/h.

Rorýsy lze potkat jen v určité části roku, jsou to ptáci teplých krajů. Hnízdí jednou ročně od května do konce července: zřídka v dutinách skal a stromů, v ptačích budkách, ale hlavně ve štěrbinách lidských staveb.

Jak poznáme hnízdo rorýse? „Nepoznáte,“ konstatuje Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické, „on si staví hnízdo velmi malé, je to taková malá mistička, a vždycky je schované v nějaké dutině. Většina těch hnízd je skrytá v podstřeší. A protože rorýsi mají dobrý zvyk, že trusem neznečišťují fasádu, ani podle fasády potřísněné trusem to nepoznáte.“

Rorýsi snášejí dvě až tři bíle zbarvená vejce, na snůšce sedí oba rodiče 19 až 20 dní. Mláďata opouštějí hnízdo, když jsou jejich křídla 16 cm dlouhá (tj. ve věku 40 a více dní).

Rorýs zimuje v tropické Africe, kam odlétá ihned po vyvedení mláďat na přelomu července a srpna. Během té malé chvíle, kdy se k nám ze zimoviště vrátí, v době hnízdění, se většinou nesmí zateplovat. „Mluvíme o velkých domech, panelácích a spol., ošetřuje to zákon na ochranu přírody a krajiny, protože rorýs patří mezi zvláštně chráněné druhy,“ vysvětluje Lukáš Viktora.

Lukáš Viktora předvádí budku pro rorýsa

Co je povinností majitele domu, který se připravuje na zateplení, zjistíte na www.rorysi.cz. Pro rorýse se připravují i speciální budky. Domy, jejichž obyvatelé jsou k rorýsům ohleduplní, nesou označení Přátelé rorýsů. Každá škola, která se rozhodne pomáhat skvělým letcům, se může stát Rorýsí školou.

Spustit audio