Pod kostelem v Křtinách na Blanensku mají kostnici. Sto let o ní nikdo nevěděl

2. březen 2017
Česko – země neznámá

Barokní Kostel Jména Panny Marie v Křtinách je slavným poutním místem i architektonickým skvostem z první poloviny 18. století. Vznikl podle návrhu legendárního architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Teprve před čtvrt stoletím ale místní zjistili, že se pod podlahou chrámu ukrývá kostnice s ostatky bezmála tisíce lidí.

Dnes je kostnice přístupná speciálním vchodem z boku rozsáhlé stavby. Ve stropu je vidět otvor, kterým by se dalo teoreticky dostat přímo do chrámu. „Museli bychom ale mít sílu vyrazit jeho dlažbu. Tu kdysi nechal položit majitel panství kníže Lichtenstein a dlažba přikryla úplně všechno, včetně vchodu do kostnice. Někdy je podezřívám, že to bylo z nedbalosti. Ale možná k tomu měli naopak nějaký důvod, který ale nejspíš nikdy nezjistíme,“ prozrazuje místní farář Jan Peňáz.

Ostatky v křtinské kostnici jsou roztříděné podle druhů kostí a jsou úhledně seskládané ve výklencích, které vznikly až na počátku tohoto tisíciletí. V jedné kóji jsou lebky, v další třeba stehenní kosti.

„Návštěvníci se často ptají, jestli nejsou vystavené lebky nějaké malé. A opravdu se to tak zdá. Má to dva důvody. První je optický, protože lebky bez kůže, svalů a vlasů se zdají menší než hlavy skutečné. Zároveň je ale fakt, že lidé bývali dříve drobnější. Podle antropologického zkoumání jsou zde pochovaní lidé, kteří byli o přibližně deset centimetrů nižší než současníci,“ vysvětluje Jan Peňáz.

Kostel Jména Panny Marie byl vybudovaný v první polovině 18. století

Největší pozornosti příchozích se těší šest lebek pomalovaných vavřínovým věncem a písmenem tau. Úhledně upravený prostor kostnice neslouží jen pro návštěvy turistů, v kostnici se nachází také oltář a několik dřevěných lavic. „Scházíme se tady na mších, hlavně na dušičky,“ říká farář.

autor: hon
Spustit audio