Podhůrské vodopády padají jen pár desítek metrů nad vesnicí

18. listopad 2015
Česko – země neznámá

Moravská brána je lemována prudkými svahy Oderských vrchů na jedné straně a Maleníku na straně druhé. Po strmých stěnách stékají kaskádovité potoky, které místy vytvářejí dokonce malé vodopády. Jeden z nich najdeme nad obcí Podhůra asi dva kilometry jihovýchodně od Lipníku nad Bečvou.

Maleník je horský hřeben, který je jedním z nejzápadnějších výběžků karpatské horské soustavy. Horopisně je součástí Podbeskydské pahorkatiny a společně s Hostýnskými vrchy o něco jižněji tvoří předhůří Beskyd.

Severní svahy Maleníku padají do údolí řeky Bečvy velmi prudce. Na jednom kilometru zde terén poklesne o více než 100 výškových metrů. Což je ideální pro vznik kaskád a vodopádů na tocích, které na svazích Maleníku pramení. Bohužel nejsou příliš vodnaté, a tak opravdová krása těchto prudkých stupňů vynikne pouze v období tání sněhu nebo vydatných dešťů.

Cestou potkáte statný dub i vyhlídku nad lomem

Hned dva stupně vodopádu najdeme při modré turistické značce nad vesničkou Podhůra. Tato malebná obec sama šplhá z údolí Moravské Brány do svahu Maleníku. Už samotná cesta sem je velmi příjemnou procházkou. Polovina cesty vede totiž malebnou alejí. Té vévodí jeden z nejmohutnějších stromů v okolí - Wawerkův dub. Stojí kousek od vstupu do vesnice. Jeho stáří se odhaduje mezi 150 a 200 lety, obvod kmene přesahuje 380 centimetrů a dosahuje výšky 22 metrů. Těší se skvělé kondici a dá se předpokládat, že bude ještě nějaký rok králem celého okolí.

I když jsou vodopády mimo cestu, označují je směrníky

Čtěte také

Uprostřed vesnice začne modrá turistická značka stoupat za ploty zahrad. Postupně se cesta blíží k lomu, kde se těží moravská droba pro výrobu kameniva. Je to jeden z největších lomů v okolí a jeho historie sahá hluboko do minulosti. Z prostoru nad lomem je pěkný výhled do kraje i na vytěžený prostor. Pak už značená cesta prudce uhýbá vlevo a zamíří přímo mezi vodopády.

Dostat se až k vodopádům není lehké

Rozcestník sice prozradí, že se nacházíme mezi horním a dolním Podhůrským vodopádem, přijít ale na to, jak se k nim dostat, je úkol pro zkušené turisty. Protože je horní stupeň větší, stojí za to zamířit k němu.

Kamenolom kousek od vodopádů nabízí i výhled do kraje

Svahy prolákliny, v níž se vodopád nachází, jsou velmi strmé, takže cesta vede buď po jejím okraji, nebo přímo korytem potoka. I to je poměrně hustě zarostlé, takže cesta není jednoduchá. Na konci strže se nachází jakýsi kotel, po jehož stěnách padá voda do hloubky asi pěti metrů. Hodně u něj ale záleží na aktuálním stavu vody

Dolní vodopád je ještě nepřístupnější než horní. Stupeň o výšce asi dva metry je však docela dobře viditelný z pěšinky značené cesty. Pokud se turisté od vodopádu chtějí vydat dále po modré turistické značce, zavede je až na vrchol Maleníku k nedalekému hradu Helfštýn. Cesta je docela dobře schůdná, je však nevhodná pro cyklisty.

autor: kbz
Spustit audio