Podívejte se, jak se stáčí legendární šumavský med

Každý, kdo má rád med, se v těchto dnech vydává ke svému včelaři pro čerstvou dávku. Právě teď se totiž stáčí první medová snůška. Jak se ale takový med vlastně stáčí a čím je šumavský med vyhlášený?

S jednatelem jedné z nejstarších základních organizací Českého svazu včelařů u nás – tedy klatovské organizace – vyrážíme na jeho stanoviště. Vše, co potřebuje, si Pavel Kučerák veze na stavebním kolečku. Úly nejsou daleko, ale taky jich není moc – pouhé tři. Ještě loni jich bylo víc, celkem třiadvacet. Jenže Točník u Klatov patří mezi místa, která v zimě zle postihli roztoči Varoa. Řada včelstva vymřela. Někteří včelaři dokonce po této ráně skončili a svá včelstva už neobnovili.

Plástve medu

Včelař Pavel Kučerák sundává víko úlu a vytahujete první rámky s plástvemi. Ukazuje zavíčkované plástve, které pak dává do bedničky v kolečku. Posléze si je odveze domů, kde už má všechno připravené na vytáčení medu. Odvíčkovací vidličkou z pláství sundává voští tak, aby nektar mohl v medometu snáze vytéct.

Jak se stáčí med

Voští, medová voda a medomet

Z voští potom Pavel Kučerák cedí medovou vodu, Někteří včelaří ji tak jako on vrací včelám, jiní z ní dělají medovinu. Voští se potom přidávají buď do svíček, nebo se dává do výkupu na výrobu mezistěn do rámků. Tři rámky jsou odvíčkované, Pavel Kučerák je tedy upevní ve svém historickém medometu a zatočí jeho klikou. Odstředivá síla vytahuje med z pláství. Stéká po jeho stěnách až k výpustnímu ventilu. Místnost naplňuje intenzivní medová vůně. Takhle voní pravý šumavský med!

Jak se stáčí med

Šumavský med

„Tohle označení se sice vžilo, ale na etikách být nemá,“ říká Pavel Kučerák. Podle něj by na etiketách mělo být uvedeno jen to, jestli jde o snůšku jarní, tedy o med květový nebo o med „medovicový“ – tedy lesní. Označení medu „šumavský“ prý vzniklo jen na podporu prodeje. Má evokovat zájem o ekologický a čistý produkt.

Jak se stáčí med

Med z města je lepší

Dělaly se výzkumy a med z Karviné nebo z Prahy není horší, naopak – díky rozmanitosti městské květeny často chutná lépe než med například od řepkového pole. Včely totiž dobře vědí, že do úlu těžké kovy ani prach nepatří a tak se o čistotu medu bát nemusíte.

Medová sezóna

Už v úvodu jsme naznačili, že letos bude medu méně. Pavel Kučerák všechen svůj právě stočený květový med spotřebuje, na prodej nebude mít nic. Obvyklé ceny kila medu půjdou podle něj lehce nahoru. Dá se očekávat, že cena za kilo bude kolem dvou stovek.

A jeden tip na závěr – květový med je lepší koupit pastovaný. Takový už nikdy neztvrdne.

autor: pek