Pohádková země v Klášterci nad Ohří: Seznamte se s vodníky, čerty a skřítky

25. srpen 2015
Česko – země neznámá

Na zámku v Klášterci nad Ohří si lebedí sto jedenáct víl, čertů, skřítků a podobných zástupců pohádkového pronároda z dílny výtvarnice Vítězslavy Klimtové. O pozornost se zde hlásí i další podříše nebo okresy pohádkového světa, včetně výstavy loutek nejslavnější české loutkářské rodiny Kopeckých.

Do Pohádkové země se dostanete snadno, stačí si udělat výlet na zámek Klášterec nad Ohří, kde najdete sál s rozmanitými keramickými díly Stanislava Hlaváče, výstavu historických i nových loutek rodiny Kopeckých nebo keramické figury Věry Štefánkové, která zpodobnila postavy z pověstí severozápadních Čech. Dominantní pozici má ale rozsáhlé dílo Vítězslavy Klimtové.

Pohádková země Vítězslavy Klimtové

Pokud se s touto dámou potkáte, neptejte se, kde hledá pro své skřítky inspiraci. Ona je totiž všechny osobně zná. A zná je stejně dobře jako herečku Helenu Růžičkovou, která jí kdysi věnovala starožitnou skříň. Vítězslava Klimtová posléze paní Růžičkovou zpodobnila a zasadila ji mezi kouzelné bytosti. V kolekci najdete i autoportrét samotné autorky a také Vrzala zámeckého neboli zápražního, který má velice blízko k Jaroslavu Svěcenému. Houslový virtuóz na zámku pořádá každý červenec kurzy i koncerty. Klášterecké hudební prameny jsou vyhlášené i za hranicemi.

Vítězslava Klimtová a Kanálníček

Čtěte také

Keramický svět Stanislava Hlaváče

Je důkazem, že člověk nemusí být vystudovaný výtvarník, aby svými díly a dílky oslovil ty druhé. Můžete žasnout nad zmenšeninou golema nebo naopak zvětšeninou kobylky luční, nad do detailu provedeným trakařem nebo plachetnicí, přivonět k náruči rudých růží a u dveří zamávat dvěma hlídajícím rytířům v plné zbroji – to vše v keramice.

Nádvoří

Svět nejslavnější české loutkářské rodiny Kopeckých

Těžko říci, zda tu budou víc žasnout dospělí nebo děti. Podívat se zblízka na historické loutky, které představovaly nejen pohádkové osoby, ale i historické osobnosti jako Mistra Jana Husa, Žižku nebo Karla Havlíčka Borovskéh, to je mimořádný zážitek. Připomenete si, že v době národního obrození to byli právě i loutkáři, kteří předváděním vlasteneckých her křísili a šířili i po venkově myšlenku na český národ. A kouzlo nepostrádají ani loutky z naší doby.

Loutky Kopeckých

Bylo, nebylo

Vyplatí se vydat po schodech také na vyhlídkovou věž. Nejenže se dočkáte krásného výhledu na řeku Ohři, okolní vrchy a nejstarší českou porcelánku, která je stále v provozu, ale cestou narazíte na podříši s názvem Bylo nebylo. Obsahuje keramické figurky Věry Štefánkové, které znázorňují postavy z legend a pověstí severozápadních Čech. Nejvýš všem kraluje modrobílá víla Egerie, dobrý duch tohoto kraje. Každých 500 let vystupuje z hladiny řeky Ohře, aby zdejšímu krásnému kraji požehnala, aby se tu dobře žilo. Údajně by neškodilo, kdyby se interval zkrátil.

Pohled na Ohři
Spustit audio