Pohanka s valašskou klobásou
S dopoledním receptem se vydáme na Valašsko, kde můžete vylézt na vrch Makyta, objevit Pulčínské skály, obdivovat výhled z rozhledny Čubův kopec nebo zajít do Valašského muzea v přírodě.
Připravte si jednu krajovou dobrotu, která vás zasytí a dodá vašim nohám sílu na pořádný výšlap.
Potřebovat budete:
- 1 hrnek celozrnné pohanky
- 2 hrnky vody
- sůl
- 1 větší cibuli
- 1 polévkovou lžíci sádla
- 10 dkg špeku nebo slaniny
- 1 větší klobásu
- hlávku česneku
- majoránku
- kysané zelí
- pórek na ozdobu
Postup:
- Pohanku uvaříme stejným způsobem jako rýži, musí být sypká, ne rozvařená.
- Mezitím osmahneme na sádle špek nakrájený na kostičky, klobásu a cibuli na kolečka, smažíme tak dlouho, dokud nezezlátnou.
- Ke konci přidáme utřené stroužky česneku a majoránku.
- Touto směsí promícháme pohanku.
- Na talíři zdobíme kolečky pórku a podáváme se syrovým kysaným zelím.
Větším jedlíkům můžeme přidat plátek vařené uzené krkovičky.
Související
-
Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
-
Tradiční lokše
Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.
-
Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka