Pohlaďte a nakrmte zvířata z celého světa. Farma Soběhrdy u Benešova jich má 400

1. srpen 2017
Česko – země neznámá

Jedinečný zážitek nabízí milovníkům zvířat Farmapark Soběhrdy u středočeského Benešova. Na venkovní ploše o rozloze 25 hektarů pobíhají zvířata z celého světa. Každý výběh je věnovaný jednomu kontinentu – Africe, Austrálii, Americe, Asii a Evropě. Součástí farmy je ale i vodní svět a také stáje.

Na farmě Soběhrdy je k vidění přibližně 400 zvířat a 60 různých druhů. Můžete si je nejen prohlédnout, ale i pohladit a nakrmit. A také je na vlastní oči vidět tak, jak žijí na svých rodných kontinentech. U každého výběhu je na ceduli napsaný čas, kdy se konkrétní zvířata krmí. Ošetřovatel vás vezme s sebou do menšího ohrazení, kam se k zábradlí seběhnou všechna zvířata z výběhu.

Nejčastěji se zvířata krmí mrkví, jablky a tvrdým pečivem. Pokud si ale přinesete své vlastní krmivo, podle dohody s ošetřovatelem si zvířata můžete nakrmit ovocem a zeleninou z vlastní zahrádky.

Čtěte také

Zvířata ze všech kontinentů

Výběhy jsou rozdělené podle jednotlivých světadílů i podle charakterů zvířat. Pohromadě tak například uvidíte zvířata, která se ve světě používají na práci - velbloudy, osly, jaky a podobně. Z Afriky tu pak najdete kozu i ovci kamerunskou, velkou pastevní krávu Watusi nebo naopak minikrávy Dahome, které dorůstají pouze do výšky necelého metru. Z Asie zase pocházejí velbloudi dvouhrbí, kteří mají domovinu v Mongolsku, dále vietnamská prasata, vodní buvoli a mnoho dalších.

Miniaturní býček Dahome dorůstá na výšku necelý metr

Austrálii na farmě zastupují pštrosi Emu a klokani. Za evropský kontinent tu můžete obdivovat mimořádně odolný a vzrostlý skotský náhorní skot neboli „highland cattle“, Shetlandského poníka, miniovce ouessantské z francouzského ostrova Ouessant.

Malý Bennettův klokánek se teprve učí nebát se lidí

Výběh s mini zvířaty je velice oblíbený zejména u dětí. Jsou v něm miniaturní krávy, ovce a kozy. Tato plemena nebyla nijak geneticky vyšlechtěna, v průběhu staletí se jen přirozeně přizpůsobila okolnímu prostředí.

Pro děti jsou na farmě i trampolíny a hřiště

Za Jižní Ameriku tu najdete například pštrosa Nandu, lamy nebo největší hlodavce na světě, tzv. Kapybari. Ze Severní Ameriky se v Soběhrdech usídlili nejrůznější druhy kachen, krůt a hus. Některá zvířata mají prostorné stáje, ale příjemnou atmosféru soběhrdského farmaparku dotváří zejména volný pohyb zvířat po venkovních pastvinách.

Skotský náhorní skot highland cattle

Procházet se tu můžete po přibližně dvou kilometrech cest. Pokud máte malé děti, mohou se povozit v malých traktůrkách nebo si pro sebe můžete vyžádat malý elektrický „farmataxík“, kterým si celou farmu jednoduše projedete.

Oblíbené jsou i velké nafukovací trampolíny, skákací kravičky, ohniště na piknik nebo hranolkoviště, kde si z dřevěných hranolů můžete postavit různé stavby.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.