Pokud chcete na terase pouze lenošit a nestarat se o údržbu povrchu, řešením je dřevoplastový materiál

7. červenec 2018

Tak jste se konečně o dovolené s kávičkou posadili na terasu vašeho domu nebo chaty a máte čas se pořádně rozhlédnout? A máte pocit, že terasa už má odslouženo? Nemusíte budovat celou terasu novou. Ještě letos si můžete užívat nový a praktický povrch, pokud zvolíte bezúdržbový materiál s rychlou montáží. Výhody i způsob pokládky dřevoplastového materiálu vám představí Jan Jonáš, manažer ze společnosti PROFI – TERASY.

 

Dřevo jako přírodní materiál nic nenahradí. Někdy ale kompromisem získáte mnoho výhod

Pokud jste milovníky dřeva, pocit ze 100% přírodního materiálu samozřejmě nic nenahradí. Dřevoplastový materiál má ale oproti dřevu mnoho výhod a přesto si ze dvou třetin zachovává přírodní bázi. Dvě třetiny tohoto materiálu jsou vyrobené ze dřeva, pouhá třetina z plastu. Ideální poměr 65% dřeva a 35% plastu. Dřevoplastové materiály jsou oblíbené pro svou praktičnost a bezúdržbovost. Povrch nedělá třísky, neklouže ani v případě vlhkosti, je stálobarevný, nepraská a po dešti rychle oschne a nekroutí se.

Pozor na nekvalitní materiály

Výhody a benefity ale garantují pouze kvalitní dřevoplastové materiály. Nabídka je široká a s tím souvisí velké cenové rozdíly. Kvalitu dřevoplastového materiálu totiž stanovuje v první řadě typ plastu, který je na výrobu použit. Pokud je do materiálu přidaný recyklovaný a tím i levný plast, odrazí se to na snížené kvalitě materiálu. Právě originální a kvalitní plast totiž garantuje všechny benefity i výhody původního dřevoplastového materiálu, který byl již před více než deseti lety vyvinutý v zahraničí.

Vhodný nejen na terasy. Dřevoplastový materiál oceníte i v okolí bazénů

Dřevoplastový materiál je vhodný nejen na terasy, ale oceníte ho i kolem bazénů. Pokud je povrch vlhký, neklouže a nevadí mu ani chlórová nebo slaná voda. I při dlouhodobém vlhku v blízkosti bazénů zůstává dřevoplastový materiál tvarově stálý.  Ostatně právě letní období je skutečnou zatěžkávací zkoušku kvality dřevoplastového materiálu. Plast na sluníčku degraduje a nekvalitní matriál se může rozpálit na neúnosnou míru, popraskat nebo se začít kroutit.  Pokud je na výrobu použitý originální kvalitní plast, nápor slunce vydrží a povrch se na sluníčku nerozpálí. Kvalitní dřevoplastový materiál vydrží jak rovníkové sluníčko, tak vysokohorské počasí s velkým mrazem.

Kvalitní materiál na prudkém slunci nepálí

Pokud vyberete kvalitního výrobce, barvu i design, můžete se pustit do pokládky

Pokládku povrchu průměrně velké terasy zvládnou dva zruční řemeslníci za jeden až dva dny. Důležité je, aby pod samotnou terasou bylo zhutněné podloží. Může se jednat o betonovou desku nebo staré dlaždičky, štěrkové lože, starou zámkovou dlažbu apod. Dřevoplastové materiály se dodávají v systémovém řešení. Ve své podstatě se jedná o skládačku, která si umí poradit i s různými nerovnostmi a na dokončeném povrchu proto nejsou vidět vruty. Více starostí možná budete mít při výběru designu a barvy. Kvalitní výrobci totiž nabízí 4 – 6 barev a ke každé barvě 3 – 5 dekorů. Vybrat si můžete i různé šíře prken i drážkování, takže dobře zvažte vaše potřeby i barvu fasády domu. Vzhledem k tomu, jak důležitou roli pro zachování vlastností materiálu hraje jeho kvalita, je na místě především věnovat dostatek času výběru výrobce na základě referencí.

 

Spustit audio