Polovina Valešovy chalupy se zřítila. Unikátní dům ale v Radimi dokázali zachránit

16. březen 2017
Česko – země neznámá

Valešova chalupa, poloroubený dům v obci Radim na Jičínsku, je pozoruhodná ze dvou důvodů. Jednak je neobvyklá pro venkovské prostředí, protože napodobuje městské podsíňové domy, což ovlivňuje i ojedinělou vnitřní dispozici. Vzácné stavení se i přes naprostou zchátralost podařilo obci zachránit a vrátit do života. Dnes slouží jako knihovna.

Když dům čp. 41, takzvanou Valešovu chalupu, viděli v roce 2008 zástupci Národního památkového ústavu v Josefově, nevěřili, že je záchrana vůbec možná. „Tehdejšího majitele jsme se snažili upozornit na hodnotu a také havarijní stav domu i na možnost prohlášení domu za kulturní památku a případné čerpání peněz na jeho obnovu. Asi dva týdny nato se polovina domu zřítila. Následovalo jednání se starostkou obce Zdeňkou Brixovou, po kterém obec objekt koupila. A pak už jsme byly svědky malého zázraku. Celkový výsledek je více než dobrý,“ rekapituluje Jan Tlučhoř z NPÚ Josefov.

Z podsíně se do domu vstupuje do středové chodby, na kterou po stranách navazují obytné a hospodářské prostory. Dům má však zároveň i obvyklý vstup do síně dveřmi ze zápraží. V regionu Jičínska je to velmi vzácné řešení.

„Podsíň sloužila k ochraně štítové stěny, samozřejmě předsunutí štítu stavbu i trochu zpevňovalo. Podsíň určitě plnila svůj význam u kováren nebo u hostinců. Na vesnicích to však bylo především estetické řešení, které se někomu v městském prostředí zalíbilo, a tak jej přenesl na venkov. V podsíni se mohli scházet sousedé, sloužila tedy i jako společenský prostor,“ popisuje Hana Macháčková, etnografka Regionálního muzea a galerie v Jičíně a připomíná, že součástí domu bývala i černá kuchyně. Topeniště ale bylo zřejmě odstraněno na konci 19. století, stejně jako původní dymník. Dnes už tu nejsou stopy ani po prostupech do pece ani po očazení.

Knihovna v přízemí Valešovy roubenky v Radimi

Ve zrekonstruovaných půdních prostorách se obec chystá zpřístupnit malé radimské muzeum. Největší místnost domu, přízemní světnice, slouží dnes jako obecní knihovna, společenský prostor i informační středisko.

autor: VaW
Spustit audio