Pondělní Noční linka: Chutě

20. leden 2025

Ani za nic byste jako malí nepolkli plíčky na smetaně? S každým soustem halušek s bryndzou vás museli nahánět kolem stolu? A z jakých chutí se vám dělávalo mdlo? 

A co dnes - chutě se vám časem změnily, nebo je jediná lžíce omáčky se zelenými fazolkami, dršťkové polévky nebo brokolicového krému stále “za trest”?

O tom, jak přicházíme chutím na chuť, jak se naše chuťové preceptory mění a vyvíjí, a jaký to může mít dopad, třeba při první společné večeři, kterou připravila vaše partnerka či partner, si dnes můžete v Noční lince povídat s Borkem Kapitančikem na telefonu 731 800 900. Psát můžete na e-mail linka@rozhlas.cz nebo do webového formuláře níže. 

Jari|Milly Borku, jsem vyučený kuchař a pracoval jsem v nejlepších lyžařských resortech a není nad čerstvé ústřice a lahvinkou Chablis , a nebo husí játra a Chateau Yquem 2011 Zdraví Jari Bigoshek taky není špatny
frantisek svaricek|PANE BORKU,CO TAK RYBA SURSTROMMING.DĚLÁ SE TO VE ŠVÉDSKU.NIKDY JSEM TO NEJEDEL,ALE VÍM O TOM NĚCO,PROTOŽE JSEM SE O TOM BAVIL S ČECHOŠVÉDEM.JE TO STRAŠNĚ ZAPÁCHAJÍCÍ RYBA.MÁM DOJEM ŽE TO ZKOUŠELI JÍST NĚJACI REPORTÉŘI,ČTL JSEM TO O NÍCH,FRANTIŠEK.
Alena |Moje kamarádka vaří rajskou tak, že do ní vždycky dá dvě šlehačky, je to fakt příšerné. A k tomu knedlíky a smažený řízek. Pro mne nepozivatelne.
Milan,Valašsko |Milý Borku ,vážení v NL ! Jo, pozor na ty produkty převážně v zimě z dovozu ohledně zeleniny - ovoce , jak pravila p. prispivatelka ,- vesměs je to uměle vytvořené , a o sizenych produktech jídla pak ,dy výrobci vyrobí a prodávají z reklamy , farmářské ,a domácí je kvalitnější ,ale lidem je asi šum a fuk co jedí mnohdy , máslo co není máslo a ty rajčata + ostatní dovezené z jiných světadílů ,to je mňamka ! Pak se nedíváme ,že zdraví je dost podlomeno , ruší se tu zabíječky a chov slepic doma ? no tak řekněme ptáci chřipka lidem a jedeme dál v krasojízdě ,výborně bagety přemrazovane a v marketu znova ohrite , tak beru to coby velký zločin ale výrobcům to nese šílené peníze , lidi pozor na to ! Ale ,,každý strůjce svého štěstí ,, jak sa praví - opatrujte sa a jídelníček prosím volte prosím z kvality ,ať vám pak na zkažené vnitřnosti neordinuji lékaři , jídlo další - chemii v podobě prášků na de co ! Pokrok směju sa ,- takže Bůh s náma - Zlé pryč , ahoj a dík za BEZVA pořady .....
Jana |Nedávno jsem se fakt pobavila nad takovou glosou, která se snad na dnešek hodí: Zdravou dietu jsem držel jen do té doby, než mi mandarinka stříkla do oka. Tak to by mi bůček nikdy neudělal.
Daniela z Prahy |Srdečně Vás pane Borku vítám po čtrnácti dnech mezi nás. Určitě jste části posluchačů chyběl jako mně. Chutě mívám různé a vlastně by to nemuselo být jenom na jídlo. Mám chuť zajít na výstavu, mám chuť poslechnout si Cd podle nálady nebo jít s kolegyní na kávičku. I tak by se dalo dnešní téma pojmout. Ale vím, co máte na mysli pod zadáním. Jako válečné dítě se přiznávám, že jsem od nejútlejšího dětství zbaštila vše, co bylo k dispozici. Jako batole i kočce z misky jsem prý kradla. Pak přišlo období školních obědů a já milovala plíčky, které ostatní děti nejedly, chutnalo mi i smažené vemínko, které bylo na jídelníčku často. Rajská a koprová byla ve školních letech moc oblíbená. V osmdesátých letech jsem milovala smažený řízek s bramborovou kaší a dávala jsem si ho nejraději v zakouřené hospodě při služební cestě. Jsem masožravec, potěšíte mě pečenou kachničku s dobrým zelím, uzeným jazykem nebo výbornou slovenskou klobásou. Jó, rozum vítězí a dnes jím sýry, ryby a podobné pokrmy, které jsou lehké a zdravé. Ale vzpomínka na buřty a pečenou krkovici ve mně stále dřímá. Jen zodpovědnost mi teď brání v otevření lednice. Pozdravy všem posluchačům. Daniela
EVA Z LITVÍNOVA|DOBNROU NOC A DOBROU CHUŤ.JAK ŘÍKALA BABUIČKA-DO HROBU SI TO NEVEZMU :D ŠKVARKOVÉ PRACNY 36 HL. MOUKA 24 CUKR 1 VEJCE 24 ŠKVARKŮ 12 VLAŠSKÉ OŘECHY MLETÉ NESKUTEČNÁ DOBROTA.
Bedřich|Dobrý večer pane Borek já vždycky večer mám chuť Na klobásy a pivo nashledanou
Vladimír Brezinsky |Počúvam Vašu zaujímavú a peknú reláciu. Chute sú v našom živote veľmi dôležité.Prezivame ich v našom živote a prežívame s nimi radosť a aj menej príjemné chvíle. V každej krajine sa varí na rozdiel od nás iným spôsobom.Cestovanim na to prichádzame. Píšete o chutiach v jedení.... každý z nás má iné zloženie tela... Poznáme aj iné chute v našom živote, ktoré vytvárajú v nás krásne emócie.... Je to MILOVANIE Vladimír Brezinsky zo Starej Turej
frantisek svaricek|DOBRY VEČÉR P.BORKU A POSL.N.L.JSOU JÍDLA KTERÁ JSEM NIKDY ANI NEOCHUTNÁL A PŘESTO JE NEJÍM.NAPŘÍKLAD ,BÝČÍ LASKY,SMAŽENY HOVĚZÍ JAZYKY,KŮZLEČI MASO, HŘÍBKY, TAKY TY VŠEJAKY TY BROUKY A ČÉRVY, NEBO KDYŽ VIDÍM JAK TŘEBA NĚKDE JE DELIKATESA TŘEBA OKO Z KOZY,ASI BYCH TY LIDI URAZIL,KDYBYCH TO ODMÍTL. JINAK JSOU JÍDLA,KTERÁ JSEM ZKUSIL,ALE NEMÁM JE RÁD,TŘEBA SMAŽENÝ KVĚTÁK,DRŠTKOVOU POLÉVKU, JINAK JÍM SKORO VŠECHNO,HLAVNĚ MÁM RÁD SLADKÉ MOUČNÁ JÍDLA.DOBROU CHUT PŘEJU VŠEM POSL.N.L.FRANTIŠEK Z ŽIDLOCHOVIC.
Dana|Zdravím všechny v dnešní Nocni lince. Já tedy jim z naší české kuchyně úplně všechno a řekla bych, že umím všechno uvařit. Ale co odjakživa nesnáším, jsou "přesňáky", tk jsou takové ty pračky z bramborového těsta, hák se smaží nebo teda pečou na plotně, posypava se to mákem a omasti. Nikdy to nedám do pusy celý život. Nemám ráda ani bramborové knedlíky, ale opravdu z nutnosti je sním, tak dvě kolečka.
YVETA|Dobrý večer, pane Borku a Nespavci. Moje babička vždycky říkala: „doma jez co máš a jinde, co ti dají“. Nikdy jsem nabyla vybíravá ale ani jsem nebyla líná se najíst, jen jedno jsem nejedla a nejím dodnes – umletý mák. Za to jsem miluji ryby. Vzpomínám, že v těhotenství jsem byla schopná sníst tresčí játra jen tak bez pečiva, zapít je zbylým olejem, a ještě plechovku pečlivě vylízat. Dneska, už jen při vzpomínce na tu mastnotu, se o mne pokouší žlučníkový záchvat. Ještě jedna vzpomínka na dětství. Teta přivezla z tuzexu mango. Tehdy jsme si libovali, že na každého vyšel jen malý kousíček, neboť to nikomu nechutnalo. Bratr to komentoval slovy: „meruňka v motorovém oleji“. Dneska je mango k dostání celkem běžně a pokud si ho čas od času dopřejeme, chutná nám všem. Když jste vzpomněl plíčky. Ještě jako svobodná jsem jela za svým chlapcem. Měla jsem ukrutný hlad, a tak jsem vešla do jedné kolínské restaurace, usadila se jako královna a objednala si své oblíbené plíčky. Číšník je přinesl v cuku letu, ale místo příjemné vůně pokrmu jsem ucítila něco nelibého a v tu ránu měla žaludek až v krku. Dodnes nevím, kde se to ve mně vzalo, ale zachovala jsem dekorum, přivolala číšníka a požádala ho, aby zavolal kuchaře. Když tuto porci přede mnou sní, já ji zaplatím. Číšník popadl talíř a zmizel. A já taky. Bez placení. Dobrou noc.
Pepa| Zdravím N.L. ! Drůbež a zvěřina - to jsou jídla, která nemohu jíst, ani vidět. Když jsme to měli doma, jedl jsem jen suché knedlíky se zelím, ani omastek nemůžu. V závodní kuchyni všichni se třásli na kuře, já měl nudle s mákem. V lázních, když v neděli bylo jen jedno jídlo - kuře, nechal jsem je svým spolustrávníkům a šel do cukrárny na zákusek a kávu. Vepřové a hovězí maso jím omezeně, dá se říci, že jsem polovegetarián. Dáváme přednost zelenině, tofu, sojovému masu.
Ladislav z Olomouce|Pane Borku, přesunul jste do pochybných chutí brynzové haluěky, ptám se proč? že by už tuto chutnou slovenskou pochoutku měly vyprodáno a tak to by byla vaše slovní pomsta:? To typickou školskopu stravu bych z hlediska chutí musel nutně zredukovat minimálně o pajšl a sekané potrubí z těstovin. které dávaly jako přílohu téměř ke všemu.. A než půjdete po NL spát, tak předtím uspokojte Vaše chutě nějakou chuťovkou, ani já neodolám.a v mém případě je to něco sladkého. áí už nevybírám podle chutí (Parkinsonova nemoc mi zablokovala všechny chuti a tak na chutě) už jen vzpomíném. i(o
EVA|ZDRAVÍM BORKU VÁS I NOČNÍ LINKU A POSLUCHAČE NÁHODOU JÁ PLÍČKY NA SMETANĚ MILUJU VAŘILA JE MAMKA VÝBORNÝ ALE UŽ MĚ JE NEUVAŘÍ UŽ 2 ROKY JE TAM NAHOŘE JÍM VŠE KROMĚ KRUPICOVÝ KAŠE A VAŘENÝ ZELENININĚ V POLÉVCE VELKÝ KUSY MRKVE CELERU A PETRŽELE KDYŽ JE NASTROUHANÁ TAK TO JE V POHODĚ MILUJU SEJKORY TAKZVANÝ BRAMBORÁK NA SUCHHO NA PLOTNĚ PEČENÝ A MAŠTĚNÝ MÁSLEM NEBO ŽIDA SE ŠVESTKAMA TO JE BRAMBORÁK NA PLECH A NA VRCH DANÝ ŠVESTKY A HUBOVEC SLANÝ A SLADKÝ MÁM RÁDA SMAŽÁK SI DÁVÁM V HOSPODĚ A NEBO KUŘECÍ PŘÍRODNÍ S BROSKVÍ A SÝREM MĚTE SE HEZKY ZDRAVÍM Z KRAKONOŠOVA EVA
Další příspěvky

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.