Pondělní Noční linka: Kočka, nebo pes?

4. únor 2019

Na co jste mysleli při výběru nového člena rodiny? Dohadovali jste se doma, jestli si raději pořídíte kočku nebo psa? Jaké zvíře u vás zvítězilo a proč? Co nového jste se od svého čtyřnohého parťáka naučili? Máte doma kočku i psa? Jak se snáší? Co si myslíte, je chytřejší kočka nebo pes? Preferujete zvíře z útulku nebo z chovné stanice? Jaké s tím máte zkušenosti?

Kočka domácí je domestikovaná forma kočky divoké, která je už po tisíciletí průvodcem člověka. Stejně jako její divoká příbuzná patří do podčeledi malé kočky, a je typickým zástupcem skupiny. Má pružné a svalnaté tělo, dokonale přizpůsobené lovu, ostré drápy a zuby a vynikající zrak, sluch a čich. Pes domácí je největší domestikovaná šelma a jedno z nejstarších domestikovaných zvířat vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let. Obecně se předpokládá, že se jedná o zdomácnělého a umělým výběrem změněného vlka obecného.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.