Pondělní Noční linka: (Nejen) potravinová soběstačnost
Události na Ukrajině mají v posledních týdnech za následek kromě jiného i zdražení obilnin na světových trzích. A ačkoliv je Česká republika v produkci obilí, mléka, cukru či hovězího masa soběstačná, je i plno jiných komodit, kde tomu tak není. Tyto skutečnosti tak mnohé vedou přinejmenším k úvahám, zda jsme i v osobním měřítku potravinově soběstační.
Chováte slepice a v kuchyni používáte výhradně domácí vejce? Vystačíte si s vlastní produkcí jablek, hrušek a jahod a pro rajčata, okurky a papriky si zajdete jen během zimy? Pochrochtává si ve vašem chlívku prasátko?
A byť je to zdraví škodlivé, co takhle tabák? O (nejen) potravinové soběstačnosti, ale i chuti vašich vlastních zemědělských produktů (a práci s tím spojené) si můžete popovídat v dnešní Noční lince s Borkem Kapitančikem na telefonu 731 800 900.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.