Vít|Dobrý večer Vám paní Jitko i posluchačům ! Na Moravě ještě stále se dá pálit vlastní ovocný kvas ( mač ), takže si zájemce odveze výsledek své práce. Zavařuji, z důvodu omezení ve stravování, co seženu. Džemy dělám z proslazeného ovoce a konzervuji troškou alkoholu - nesteriluji. Letos je meruňkový a broskvový. Kompoty jsem udělal z meruněk, švestek a broskví. Udělám ještě lečo bez ochuceni - pouze trochu podusím rajčata s paprikami, nechám vychladnout, naplním sklenice a delší dobu steriluji. Chystám se ještě na samotná rajčata, cukety, okurky na salát a jablka. Houby zavařuji v papiňáku v 3% solném roztoku anebo suším - nemrazím. Dělával jsem i různé druhy masa v papiňáku. Inspiraci čerpám z publikací Ing. Balaštíka, od známých a z netu. Hezké ponocování :-)
739xxx331|zavaruji cerveny rybiz se strouhanou mrkvi,dyne na sladky kompot-oboji je vytecne.srdecne vas i marcelku vandrovou zdravi bozenka od policky.
Dana|Dobrý večer všem posluchačům Noční linky, i Vám, paní Jitko. Bývaly časy, kdy jsme s maminkou zavařovaly desítky sklenic různých druhů ovoce, protože se jinak nic nedostalo koupit, ale postupně jsme od toho upouštěli, až teď už doma nezavařujeme nic. Akorát do mrazničky si dávám hrášek a lusky fazole a pak si zpracuju rajčata a papriky tak, že je nakrájím a podusím do krabiček, abych měla něco tak narychlo při vaření v zimě. Nic nezavařuju, nesuším, houby nesbírám, protože je nepoznám. Mám kamarádky, které zpracovávají mraky ovoce a zeleniny, ale my toho zase až tak moc nesníme a když něco potřebuju mimo sezónu, tak si koupím. Na zahrádce mám i mrkev, cibuli, petržel a nějaké dýně, ale nemůžu každý den pořád jen zalévat a léto je moc teplé. A taky si musím nechat místo na nějaké hezké kytičky. Takže to je můj příběh a budu se zájmem poslouchat příběhy nočních posluchačů, hezký večer přeje Dana