Pondělní Noční linka: Zamilované dopisy, máte je?

28. září 2020

Psali jste nebo jste i dostávali láskyplné dopisy? Máte je ještě uložené, schovali jste si je na památku? Čím vám voní a koho připomínají? S kým jste si psali nebo píšete zamilované dopisy? Objevil někdo vaše letité zamilované dopisy? Co vám jejich čtení i po letech dává? Zůstalo jen u dopisů a nebo jste prožívali s jejich autorem i společný život? Jak velcí romantici byli jejich autoři?

Zamilované dopisy tu jsou jak lidstvo samo. Někteří je mají schované jako poklady. Třeba i pro vzpomínku. Mají je uložené ve své skříňce a občas se do nich rádi podívají.

Zajímavé je, jak psali láskyplné vyznání už naši pradědové. V jednom ze zamilovaných dopisů z roku 1903 se můžeme dočíst: Bylo úmyslem mým často již povědíti Vám, co tíží srdce moje, vylíčiti Vám smutek duše, úzkost, jež mne svírá, nevidím-li Vás po delší dobu. Ale kdykoliv chtěl jsem Vás osloviti, nedostávalo se mi smělosti ani příhodných slov. Proto svěřuji listu tomu, co rty mé povědíti Vám nedovedou.

Máte také doma zamilované dopisy a co pro vás znamenají? Na vaše příběhy a vyprávění se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. K tématu mu můžete napsat přes tuto internetovou stránku nebo Karlovi zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio