Poslední panenské pláže Středomoří najdete na Kypru. Před choutkami developerů je střeží muž a jeho pes

Kilometry dlouhé liduprázdné pláže, hedvábný písek, křišťálově čisté teplé moře. Takových míst nezbylo ve Středozemním moři moc. Dříve krásná pobřeží většinou podlehla choutkám developerů. A choutky mají i na Kypru. Jeho nejvýchodnější cíp, poloostrov Karpas, ale zatím odolává. Milovníci přírodního pobřeží si tam zatím můžou užívat rajského koutu Středomoří a ubytovat se tak, aby místní přírodě neškodili.

„Pamatuju si, jak jsme s tátou a mámou sbírali dřevo – prkna, které vyplavilo moře. A z nich jsme tady postavili první terasy,“ vypráví Hakan Kol. Stojí právě na své dřevěné terase, kde je několik stolů, bar, a hlavně naprosto neuvěřitelný výhled na moře a dlouhé pobřeží.

„Po začátku války na Ukrajině přišlo na Kypr strašně moc Rusů a Ukrajinců. A všude začaly vyrůstat obrovské developerské projekty. Tohle je jediné přírodní místo, které zůstává. Kolik milionů lidí na světě by si přálo vstávat s takovýmto výhledem!“ nepochybuje Hakan.

V Hakanově restauraci dostanete pečenou rybu, mletý kebab, zeleninový salát nebo pečený kyperský sýr halloumi. K tomu pivo nebo turecký ajran

Barvy jako v Karibiku

Z terasy jeho restaurace je opravdu naprosto unikátní panoramatický výhled na dlouhé panenské pobřeží a žádnou civilizací nenarušenou přírodu. Barvy jsou výhradně v odstínech zelené, žluté a modré. A když tu zrovna nejsou žádní hosté, tak je slyšet jen šum vln zpovzdálí, pofukování větru a tu a tam zpěv místního ptactva.

„Přišli jsme sem po roce 1974 s rodiči z Turecka, od Černého moře. Z pevniny. Já tedy žiju na Kypru od svého jednoho měsíce,“ usmívá se Hakan.

V jeho restauraci dostanete pečenou rybu, mletý kebab, zeleninový salát nebo pečený kyperský sýr halloumi. K tomu pivo nebo turecký ajran. Úplně dostačující.

„My během dne pijeme čaj, co jiného. Turecký čaj. Hodně čaje,“ dodává.

„Chráníme tohle místo, chráníme pláž,“ říká Hakan

Kvetoucí pláž a štěkání na vlny

Hakan mi pak ukazuje jeden ze šesti bungalovů. Je to jednoduchá místnost, dvě postele s koupelnou a záchodem.

V každém ze šesti bungalovů najdete jednoduchou místnost, dvě postele s koupelnou a záchodem

Areál tu hlídá u své boudy mladý vlčák Reis, což turecky znamená něco jako prezident nebo šéf. Každopádně s Hakanem jsou nerozlučná dvojka. „Strašně rád plave v moři. Vždycky štěká na vlny. Vyrůstal se mnou, má mě za svou mámu,“ vysvětluje Reisův páníček.

Při pohledu z terasy restaurace to z dálky vypadalo, že na pláži jsou mezi keříky uvízlé odpadky, papírky a podobně. Když ale přijdete blíž, uvidíte, že jsou to nádherné bílé květy, které rostou přímo z písku. Podle internetového vyhledávače je to Lír přímořský, krásně kvetoucí cibulovina, která zdobí některé písčité pláže Středomoří.

Developeři v zádech

Nad pískem se zvedají mírné svahy porostlé křovinami a voňavými bylinkami. A hlavně – na celé pláži není skoro ani noha. Jen asi půl kilometru odtud vidím dvojici se slunečníkem, a to je všechno.

Čtěte také

„My přeci přírodu chráníme. Chráníme tohle místo, chráníme pláž. Protože jsou to lidé, kdo přírodu ničí, a tak je potřeba, aby tu někdo na lidi dohlížel,“ říká Hakan. Ale stěžuje si, že ho s jeho skromným a k přírodě šetrným podnikem chtějí úřady vystrnadit. Odvolávají se přitom paradoxně na ochranu zdejší přírody.

„Myslím, že problém je jinde. Tohle jsou nejzachovalejší, dosud nedotčené pláže v celém Středomoří. Myslím, že sem chce vláda pustit velké developery. A ti tohle místo skutečně zničí,“ obává se Hakan.

Ač sám je původem z Turecka, na osudu tohoto místa mu hodně záleží.

autoři: Štěpán Macháček , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související