Potřebujete si vyčistit hlavu? Vezměte si tužku a papír a kreslete mandaly

9. září 2017

Mandaly tvořili lidé už před tisíci let. Pracovali s nimi staří Tibeťané, Indové, ale třeba i indiáni, od kterých dodnes známe například peříčkové plašiče zlých snů. Ano, i to jsou mandaly. A najdeme je také ve volné přírodě. Stačí se podívat na rozkrojené ovoce, ulity nebo květy. Lenka Losertová z Humpolce mandaly kreslí.

„Absolvovala jsem kurz psychografie, kde jsem začala malovat jediná do kruhu obrázky, vůbec jsem nevěděla, co to je,“ vzpomíná na své první setkání s mandalami Lenka Losertová. Tehdy jí vedoucí kurzu řekla, že kreslí mandaly, že mají stoprocentní energii a že by bylo škoda toho nevyužít. Své mandaly tvoří od středu a postupně kružnici po kružnici přidává ornamenty různých barev. Každá mandala je jiná, každou kreslí jen tak z volné ruky. Na bílý papír si jen předkresluje kružnice. Používá akvarelové pastelky pro jejich širokou škálu odstínů.

Mandaly ale může kreslit každý a nepotřebuje k tomu žádný výtvarný talent. Prostě jen vezmete do ruky tužku nebo barevné pastelky a bezmyšlenkovitě kreslíte, co vás napadne. Právě tak je možné ze sebe dostat stres, naučit se soustředění. Pomůckou mohou být i v poslední době velmi oblíbené antistresové omalovánky. Mnohé z nich jsou právě ve tvaru mandal. Podle Lenky Losertové je vymalovávají nejčastěji lidé, kteří pracují hlavou.

Lenka Losertová takové kresby dokáže i analyzovat. „Tam je třeba hodně červené, to jsou emoce, nebo když je tam modrá, tak ta v nás vzbuzuje klid, ale znamená to taky, že člověku chybí, že je v pohybu a měl by jít do klidu,“ říká. Mandalu, ve které se člověk vymaluje z nějakých starostí, by měl hned potom vyhodit a ne si ji jako výtvarné dílko schovávat nebo vystavovat.

Lenka Losertová, autorka mandal

„Navštívila jsem třeba dětský domov, kde ty dětičky malovaly, byla tam malá holčička, a namalovala mandalu skoro celou černou, jenom takové malé kolečko žluté, chybělo jí to sluníčko v životě. Paní vychovatelka řekla: Ty máš krásný obrázek, já ti ho dám nad postýlku,“ vzpomíná Lenka Losertová. Tehdy vychovatelku poprosila, aby obrázek ve vhodné chvíli vyhodila a poradila jí, aby vzala děti do přírody a pak je nechala malovat obrázky z radosti. Ty už si mohou vystavit.

Lenka Losertová také tvoří mandaly, které prý dokážou určité emoce vyvolávat. „Malovala jsem jednomu pánovi, který se v kanceláři necítil dobře, chtěl něco, aby se mohl soustředit. Pak i jedné paní, dokonce jí to podnik zaplatil, a ona říkala, jak se jí krásně urovnal vztah s vedoucí, jak se zklidnila,“ dává další příklady ze své praxe.

Dogmatem není ani kruhový tvar mandaly. Někdo kreslí čáry, někdo geometrické tvary, jiný třeba listy stromů. „Každý má prostě to vnímání jiný,“ říká Lenka Losertová.

Mandala Lenky Losertové
Spustit audio