Potřebujete zateplit střechu? Nadkrokevní izolace může být ideální řešení

4. listopad 2017

Možná si pamatujete, že se dříve střecha zateplovala pouze mezi krokvemi. Se zvyšujícími se nároky se ale začalo zateplovat také pod nimi. Bylo ale nutné vytvořit doplňkovou konstrukci, která by se vyplnila minerální vatou, což zmenšovalo prostor v interiéru. Problém řešila nekrokevní izolace, tedy jakákoliv izolace kladená shora.

Nadkrokevní izolace přináší mnoho výhod a také nové materiály. Nejčastěji se používají izolační desky PIR z tvrdé pěny, která ochrání nejen před chladem, ale i před extrémním teplem v tropických dnech.

Díky volitelné tloušťce tepelné izolace lze splnit i velmi přísné požadavky a nároky. Izolací nad krokvemi neztrácíte obytný prostor v podkroví, při správně zvoleném materiálu a tloušťky desek navíc nedochází k tepelným mostům způsobených vlastní konstrukcí. Při rekonstrukci starší střechy je další výhodou, že se nadkrokevní systém může kdykoliv zkombinovat se systémem tepelné izolace mezi krokvemi a pod nimi.

Vlastní realizace netrvá dlouho. Používají se tuhé desky formátu 2,40 m na 1,20 m a jejich kladení shora na krov je velmi rychlé. Desky se sesazují na pero a drážku, přes ně se položí kontralatě, které se přišroubují až do krovu. Dále přidáte latě a střešní tašky, a vše je hotovo, říká Ondřej Neudert z technického oddělení společnosti Bramac.

Navýšení střechy se také bát nemusíte, lehce ho zamaskujete pomocí různých dřevěných záklopů nebo štítových prken ve výšce samotné izolace. Při zběžném pohledu na střechu nic nepoznáte.

Spustit audio