Pouť na Borovou v Malenovicích prý dokáže zajistit pokračování rodu

3. duben 2017
Česko – země neznámá

Kdo se vydá na výlet na beskydskou Lysou horu, určitě cestou zaregistruje nepříliš velkou bílou stavbu. Kostel svatého Ignáce z Loyoly na Borové v Malenovicích má totiž nádherné umístění. Dolů do kraje shlíží z kopce porostlého borovicemi. Odtud je místní název Borová.

Pokud nepoužijete automobil, ke zdolání kopce musíte vynaložit trochu úsilí. Ale stojí to za to. Zejména pokud toužíte po potomkovi nebo chcete-li se vdát. Pověst totiž praví, že dívka, která usedne na zbytky kamenné lavice u kostela, se do roka vdá. A mezi lidmi se také dlouho vyprávělo o bezdětném páru, kterému až pouť na Borovou zajistila narození syna a dvou dcer.

Původně zdobila kopec porostlý borovicemi zděná misijní kaple. Zřídili ji jezuité na podporu křesťanství v této oblasti, kde se kvůli přistěhovalcům rozmáhalo bezvěrectví a protestantismus. Kaple ale nezmizela, jen byla začleněna do nové stavby. Dnes slouží jako boční vchod do kostela. Pokud o ní nevíte, ani vás nenapadne, že se jedná původně o kapli. O stavbě samotného kostela rozhodl majitel frýdeckého panství hrabě Eusebius František z Oppersdorfu.

V září 1673 byl kostelík na Borové v Malenovicích posvěcen vratislavským biskupem. Zřejmě z důvodu, že zde působili jezuité, zvolili zasvěcení svatému Ignáci z Loyoly, zakladateli řádu jezuitů. Stejného svatého měl sice i starší dřevěný kostel na Prašivé, který taktéž nechal postavit hrabě Eusebius, ale nijak zvlášť to nevadilo. Kostel na Prašivé jednoduše ještě téhož roku přesvětili svatému Antonínu Paduánskému.

Výhled z Borové do údolí a na okolní kopce Beskyd

Do kostela se můžete podívat v době pravidelných mší, jejich rozpis najdete na stránkách farnosti Borová http://www.farnost.malenovice.eu. Nebo o velké pouti ke cti svatého Ignáce, tedy v neděli po jeho svátku, který připadá na 31. července. Milovníci geocachingu mohou v blízkosti této malenovické dominanty najít dobře ukrytou kešku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.