Povidla klasicky, ale i tak, jak je neznáte. Vyzkoušejte povidlovou šlehačku
Na nejlepší povidla musíte mít zcela zralé, měkké a sladké švestky. Ne nadarmo čekali předkové se sklizní do prvních ranních mrazíků, které chuť zkoncentrovaly.
Povidly můžete plnit tradiční kynuté buchty, povidlové taštičky, připravit sladkokyselé švestkové čatní, které skvěle ladí k sýrům, uvařit švestkovou omáčku k uzenému masu, nachystat švestkový rozvar k přelití perníkové buchty.
Povidla doplňují mák, takže s makovou náplní nemůžete prohloupit. Dodají jí vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet i jako náplň do frgálů z Valašska.
A co takhle povidlová šlehačka? Báječná náplň do palačinek vznikne tak, když do našlehané šlehačky z jednoho kelímku přidáte vrchovatou polévkovou lžíci povidel a krátce prošleháte.
Související
-
Co s letošní úrodou hrušek? Zkuste hrušková povidla
Povidla můžete použít na valašský frgál nebo je prostě a jednoduše jíst lžičkou. Jak na hrušková povidla? To jsme prozradili v Apetýtu.
-
Výborná povidla z jablek. V zimě se budou hodit
Letos byla dobrá úroda jablek. Leckomu už ale začínají „moučnatět“ a to je vhodná doba na to, připravit z nich vynikající poctivá domácí povidla.
-
Ostružinová povidla
Babské rady vám každé pondělí přináší nepřeberné množství rad a receptů. Tentokrát vám nabídneme recept na ostružinová povidla.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka