Požáry jsou unikátní světovou památkou. Bývalé lomy najdete v Praze-Řeporyjích

23. září 2015
Česko – země neznámá

Národní přírodní památka Požáry se rozkládá na ploše 2,71 hektaru v Praze-Řeporyjích. Jde o dva někdejší vápencové lomy, propojovací štolu, a tunel pro úzkokolejnou malodrážku, která sloužila k dopravě těženého vápence. Požáry jsou významným nalezištěm zkamenělin a mezinárodně uznaným stratotypem.

Stratotyp je geologická lokalita, která definuje typický sled vrstev, které odpovídají konkrétním historickým geologickým obdobím. Stratotypy jsou určovány a schvalovány komisí, která je součástí Mezinárodního svazu geologických věd.

Přírodní památka Požáry se nachází v poměrně rozsáhlém přírodním parku Prokopské a Dalejské údolí. Ve 20. století byly do skalního masivu vyhloubeny dva vápencové lomy, které propojila štola proražená skrz vápencovou skálu. Ta se zachovala dodnes.

Štola spojující bývalé lomy Požár 1 a Požár 2

Odkryl se tím cenný skalní profil, který v postupných vrstvách prvohorní horniny dokazuje, jak se oblast vyvíjela. Také zde bylo učiněno mnoho nálezů zkamenělé prvohorní fauny a flóry. Dnes jsou Požáry významnou botanickou a zoologickou lokalitou.

Čtěte také

Lomy Požár 1 a Požár 2 mají jámový charakter. Vápenec se v lomu Požár 1 těžil pro výrobu cementu i pro chemický a sklářský průmysl. Část vytěženého materiálu byla používaná jako stavební materiál. Práce zde byly ukončeny před 2. světovou válkou. Těžba v lomu Požár 2 byla ukončena v závěru 40. let minulého století.

V těsném sousedství národní přírodní památky Požáry se nachází stále funkční kamenolom Řeporyje, ve kterém se vápenec těží dodnes a který je veřejnosti nepřístupný.

Spustit audio