Poznejte chladivé i strašidelné podzemí ve Žluticích na Karlovarsku

11. srpen 2014
Česko – země neznámá

S budováním sklepů a jejich propojením začali ve Žluticích už ve středověku. Postupně sklepy propojovali, až vznikl důmyslný systém podzemního města místy vytesaného do tvrdé svorové skály.

Při pomyšlení, jaké tehdy měli k ražbě primitivní nástroje, si uvědomíte, že motivace k vybudování chodeb musela být opravdu obrovská. Velkou část historického žlutického podzemí se podařilo dochovat dodnes.

Tou základní potřebou tehdejších obyvatel Žlutic bylo uchování potravin a piva v chladu. Teplota je tu celoročně kolem 10 stupňů Celsia. Podzemní chodby ale také často ochránily holé životy občanů Žlutic. Když jim bylo ouvej, třeba v době husitských válek, při tažení francouzské nebo švédské armády, měli se kam schovat, případně kudy uprchnout.

Propojené chodby vedly až ke kostelu, kde byla cesta ven do bezpečí. Ve středověku kamenné a ve skále vytesané žlutické podzemí také nabízelo bezpečný úkryt při požárech. Ty nebyly v době dřevěných domů se slaměnými střechami ničím neobvyklým. Několikrát shořela třetina i polovina města kromě podzemního labyrintu. Dostatek potravin a skalní zásobárna pitné vody zajistily úkryt i na několik dnů.

Schéma žlutického podzemí

Středověká atmosféra včetně dobové tmy

První podzemní patro je postavené z kamenného zdiva, za to druhé je kompletně ručně vytesané ve skále. Stáří sklepů a jejich propojení je různé. Od středověkých gotických až po sklepy z 19. století. Cestou labyrintem žlutického podzemí si všimnete jedné chodby s masivními uzamčenými mřížemi. Vedou na místní policejní služebnu. I proto jsou prý mříže pro jistotu stále uzamčené.

Sklepy jsou dnes přístupné pouze s přilbou a baterkou nebo čelovkou. Nevede sem totiž elektřina. Procházka pod zemí jen s vlastním světlem v ruce ale umocňuje tajemný zážitek z nevšedních prostor. Vidět tu můžete například do skály vytesané schody vedoucí hlouběji do druhého patra podzemí, dochovanou městskou šatlavu s původními okovy pro vězně a „postelí“ vytesanou ze skály, nebo důmyslný středověký odvodňovací systém.

Celé druhé patro ručně vytesané ve skále

Z bezpečnostních důvodů je dnes přístupná jen část historického podzemí, které se jinak rozkládalo prakticky pod celým historickým centrem Žlutic. Vy ale uvidíte a navštívíte tu nejatraktivnější část přímo pod muzeem Žlutic. A díky tomu, že žlutické podzemí dodnes není elektrifikované, nabízí jako jedno z mála městských podzemí opravdovou středověkou atmosféru včetně dobové tmy.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.