Prádlo sušte i v zimě. Nezáleží tolik na teplotě vzduchu, jako na jeho vlhkosti

27. duben 2023

Věděli jste, že sušení prádla v bytě zvyšuje vlhkost až o 30 %? A protože nechceme podporovat tvorbu plísní nebo množení bakterií, pojďme si připomenout pár pravidel.

Důležitou roli hraje i výběr sušáku, který nabízí dostatečné mezery mezi prádlem. Je dobré postavit sušák s prádlem do těsné blízkosti radiátoru. Jakmile budete mít všechno vyprané oblečení pečlivě pověšené, rozložte přes horní část sušáku větší kus prádla (například prostěradlo), které napnete až za otopné těleso. Vznikne zásobárna horkého vzduchu a díky tomu bude celý obsah sušáku suchý za pár hodin.

Prádlo by se nemělo při sušení nikdy překrývat, zbytečně by tak mohlo začít být zatuchlé a ne příjemně voňavé.

Vzpomínáte si na vaši babičku, která během zimy nechávala schnout prádlo i za mrazivých dní venku? Opravdu to funguje. Při sušení prádla totiž nezáleží ani tolik na teplotě vzduchu, jako hlavně na jeho vlhkosti, která je venku v zimě nižší než v místnosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.