Praha má nové Stolpersteiny, jak změní volby v Izraeli židovský svět a ČR vyzývá k boji s xenofobií

6. listopad 2022

V Praze můžete nově „zakopnout“ o desítky dalších Stolpersteinů. Co budou volby v Izraeli znamenat pro židovský život? A předsednické Česko klade důraz na boj s antisemitismem.

Kameny pro Josefa, Lazara a Milana Hoffmanovi

V Talmudu se píše, že „člověk je zapomenut pouze tehdy, když je zapomenuto jeho jméno.“ Tato slova přesně před 30 lety inspirovala německého umělce Guntera Demniga, aby v Kolíně nad Rýnem položil první Stolperstein – tedy doslova kámen, o který je třeba „zakopnout“. Jedná se o dlažební kostku, na níž je vyryto jméno jedné konkrétní oběti nacistické persekuce. Dnes je jich v evropských městech asi 80.000 a tento týden jich víc než 50 přibylo v Praze. Při pokládání pěti z nich v Petrské ulici byla také Daniela Brůhová.

Podnět k jejich instalování dala paní Monika Bittmann, která žije ve Spojených státech. Rodinu Hoffmanových znala z vyprávění své maminky, která u nich několik let sloužila. Proč paní Bittmann položení kamenů iniciovala? A jak na tři děti Hoffmanových maminka paní Bittmann vzpomínala? To se dozvíte v reportáži Daniely Brůhové.

Změní poslední volby v Izraeli židovský svět?

V Izraeli se tento týden rozhodovalo o složení parlamentu. Vítězem se stal Likud bývalého premiéra Netanjahua, avšak úspěch zaznamenala i strana, která se snaží prosadit větší roli judaismu ve veřejném životě. Nad výsledkem hlasování se zamýšlí Jan Fingerland.

Co poslední izraelské volby vypovídají o náboženském životě v Izraeli? A může nově vznikající vláda ohrozit dobré vztahy s diasporou v Americe nebo s arabskými zeměmi? Poslechněte si Jana Fingerlanda.

Česko v čele boje proti antisemitismu

Válka na Ukrajině a energetická krize, to jsou asi dvě hlavní témata letošního českého předsednictví Rady Evropské unie. Ale nezůstává jen u toho. Ministerstvo zahraničních věcí tento týden v Praze a v Terezíně uspořádalo Mezinárodní konferenci k Terezínské deklaraci. Ta vznikla v roce 2009 během minulého českého předsednictví. 47 zemí se tehdy zavázalo, že budou bojovat proti antisemitismu, připomínat holokaust a napravovat křivdy způsobené holokaustem. O letošní konferenci natáčela Terezie Jirásková se zvláštním zmocněncem pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Robertem Řehákem.

Proč se Česká republika během svého předsednictví rozhodla takovou konferenci uspořádat? Jak dnešní mladí lidé vnímají holokaust? A jak se podařilo na konferenci propojit historické události holokaustu se současnou válkou na Ukrajině?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem. Moderuje ho Noemi Fingerlandová.

autoři: Noemi Fingerlandová , Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání
Spustit audio