Prameny spojují i o prázdninách. Tentokrát vědce a středoškoláky

20. červenec 2018

Projekt Technické univerzity v Liberci nazvaný Prameny spojují, kterého jsme se s mikrofonem už několikrát zúčastnili přímo v terénu, nezahálí ani o prázdninách.

S odborníky z liberecké univerzity, České zemědělské univerzity v Praze a Technické univerzity v Drážďanech se vydají zkoumat prameny spolu se středoškoláky, kteří se přihlásí do Letní školy ve Sloupu v Čechách.

Letní škola aneb Prameny spojují

„Studenti budou zkoumat prameny z pohledu chemického, biologického, hydrologického i geografického a kulturně historického,“ říká geolog liberecké univerzity Adam Pátek, který věří, že i přes sucho bude co zkoumat.

Pokud nezměníme chování k pramenům, z kohoutků poteče špinavá břečka

Vědci a studenti z Přírodovědně-humanitní a pedagogické fakulty Technické univerzity v Liberci pátrají po pramenech a studánkách v Libereckém kraji

Možná jste si to nikdy neuvědomili, ale prameny nejsou jen záležitostí hor, lesů a luk – tedy volné přírody – ale nachází se i přímo v našich městech, dokonce i v jejich centrech. Často kolem nich chodíme, aniž bychom to věděli. Někdy prameny přehlížíme, nebo ničíme. Přitom právě na pramenech záleží, zda nám poteče z kohoutků čistá pitná voda, špinavá břečka, nebo taky nic.

Angličtina, bádání a příroda

Středoškoláky se zájmem o přírodu čeká bádání v terénu, kde musí prameny najít a zaznamenat do mapy, následně odeberou vzorky z pramenů i okolí, a pak je čeká zkoumání vzorků v laboratořích.

Setkají se s odstředivkami, multimetry a online aplikacemi. Dalším plusem letní školy je jazyková rozmanitost. Kromě češtiny využijí i angličtinu a popřípadě němčinu. Zajímavostí tohoto neobvyklého letního tábora je, že je pro účastníky zdarma, na starosti mají pouze dopravu do Sloupu v Čechách. Bližší informace najdou zájemci na webu.

 

Prameny spojují. Terénní výzkum
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka