Pravčická brána v Českém Švýcarsku je největší skalní bránou nejen u nás, ale i ve střední Evropě

14. červen 2020

Největší pískovcová brána ve střední Evropě se nachází v Národním parku České Švýcarsko. Můžete se k ní vydat od Labe - z Hřenska. Lodičkou proplout soutěsky a pak vystoupat nahoru k bráně. Anebo můžete vyrazit Gabrielinou stezkou z Mezní louky, pěkně pohodlně, po vrstevnici. V tomto případě vás čeká asi pět kilometrů dlouhá cesta mezi pískovcovými skalami.

Pravčická brána je při úpatí široká zhruba 27 metrů, oblouk je vysoký asi 17 metrů a v nejužším místě je mocnost oblouku pouhé 3 metry. Po chodníčcích se zábradlím se ze západní strany dostanete nad úroveň Pravčické brány, odkud je tato majestátní pískovcová dáma velice fotogenická. Dostat se ale můžete i přímo pod oblouk a projít se po západním okraji až do jejího čela.

Nahoru na oblouk je vstup zakázán. To kvůli erozním vlivům, kterým přírodní památka čelí. Pískovec je totiž velmi měkký a to, že byl oblouk vystavován po dvě stě let podrážkám turistů, už na něm bylo opravdu znát, pozvolna se totiž tenčil. Turisté vyšlapali do pískovce žlab, kvůli kterému se změnily i odtokové poměry vody. Voda už nestékala po okrajích, ale spíš prosakovala trámcem Pravčické brány. A to je velký problém, protože tam, kde je voda, tam postupuje eroze mnohem rychleji. Odborníci proto provádějí pravidelná měření a také sledují skalní útvar on-line, kdyby se například skokově pohnul a ohrozil turisty.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Ústeckém kraji?

Milešovka – největrnější hora u nás. Její vrchol se nachází ve výšce 837 metrů nad mořem. V průměru 280 dní v roce tam vane silný vítr, pouze 7 dní v roce je na vrcholu bezvětří
Hřensko – nejníže položená obec v České republice. Rozprostírá se v nadmořské výšce 130 metrů
Katova ulička v Kadani – nejužší pojmenovaná ulice v České republice. V nejužším místě je široká pouhých 66,1 centimetru
Říp – nejpamátnější hora u nás. Podle pověsti na ni vystoupil praotec Čech

Na Pravčickou bránu se můžete zajít podívat po celý rok. Občerstvit se je možné ve stylové restauraci Sokolí hnízdo, která stojí bezprostředně vedle skalní brány. V roce 1881 ji pod názvem Hotel Prebischtor, tedy Hotel Pravčická brána vybudovali Clary-Aldringenové.  Zajímavostí je i místí nákladní lanovka, která nahoru dopravuje zásoby, jídlo a nápoje a zpátky dolů zase odpady. Dříve se nahoru vynášelo vše na hřbetech mul nebo i na zádech.

Spustit audio