Pražské Hudební divadlo Karlín je odnepaměti domovem muzikálu a operety

9. listopad 2017
Česko – země neznámá

Na muzikál nebo operetu lidé často míří do míst, kde jsou tyto dva divadelní žánry už desítky let doma - do Hudebního divadla v pražském Karlíně. Budova stojí od roku 1881 jen pár kroků od Negrelliho viaduktu. Na počátku našeho tisíciletí si s divadlem nepěkně zahrála povodeň. Po rekonstrukci ale opět slouží svému účelu.

Jedno z nejstarších a nejkrásnějších pražských divadel sloužilo původně pro cirkusová, později varietní představení. Po první světové válce Karel Hašler rozšířil repertoár o kabaret. Diváci seděli při jeho sledování u stolečků. Teprve roku 1932 nahradila původní stolové uspořádání klasická divadelní sedadla.

V době německé okupace zde působil soubor z uzavřeného Národního divadla pod názvem Prozatímní divadlo. V roce 1944 pak i činohra Vinohradského divadla. Po válce zahájil v karlínské budově E. F. Burian operetou Král tuláků pravidelný provoz repertoárového hudebního divadla. Scéna často střídala názvy: Divadlo v Karlíně, Opereta v Karlíně, Komická zpěvohra.

Po roce 1948, kdy divadlo patřilo Československému státnímu filmu jako Divadlo umění lidu, byli vedením pověřeni Jan Werich s Oldřichem Novým. Werich sem přenesl americký muzikál Divotvorný hrnec z Divadla V+W. Od roku 1950 patřilo divadlo Praze a roku 1954 se stalo majetkem státu pod názvem Státní divadlo v Karlíně. V roce 1961 se vrátilo zpět pražskému magistrátu jako Hudební divadlo v Karlíně. A tak to zůstalo dodnes.

Začátkem 50. let v něm působili významní divadelníci: režisér Jiří Frejka, jako umělecký šéf Jan Werich, Oldřich Nový, režíroval tu Alfréd Radok, spolupracoval Vítězslav Nezval. V karlínském divadle působila v té době řada známých umělců: Ljuba Hermanová, Jaroslava Adamová, Soňa Červená, Jiřina Steimarová, Rudolf Cortés, Vlasta Burian, Jára Pospíšil, Vladimír Ráž a další.

V 60. letech byl operetní repertoár obohacen o muzikály: My Fair Lady, Kankán, Hello, Dolly!, Líbej mne, Katko!, Muž jménem La Mancha, West Side Story a také díla domácí: Schneiderovi a Ondráčkovi Gentlemani, Horníčkův Tvrďák a jiná. Úspěch měla v roce 1964 opereta Rose Marie, u čehož byl i její autor Rudolf Friml.

Hudební divadlo Karlín

Provoz na několik let přerušily ničivé povodně v srpnu 2002. Po dobu rekonstrukce se představení uváděla v budově pražského Kongresového centra. Od roku 2003 je ředitelem divadla Egon Kulhánek. Mnozí umělci, kteří v karlínském divadle vystupují, jsou držiteli Cen Thálie. V současnosti hrají muzikál i operetu: Sestra v akci, Čas růží, Bonnie a Clyde nebo Mam´zelle Nitouche či Polská krev.

Spustit audio