Před 120 roky se narodil první český polárník Václav Vojtěch. Jako první Čech vstoupil na Antarktidu

28. listopad 2021 08:24

Nejvyšší americké vyznamenání získali v celé historii Spojených států pouze dva Češi - prezident Václav Havel a doktor Václav Vojtěch. Rodák ze Skřivan u Nového Bydžova byl prvním Čechem, který vstoupil na území Antarktidy. K jeho pomníku položili tento týden zástupci skřivanské radnice velkou kytici. Památníkem je i slavný Vojtěchův dub.

Šustí tu spadané dubové listí. Jsme nedaleko silnice a nad námi Vojtěchův dub.

Čtěte také

„Říká se mu Vojtěchův dub, protože roste poblíž rodiště Václava Vojtěcha, vedle místní hájovny či lesovny, kde byl ubytován a zaměstnán jeho otec, místní lesník,“ vysvětluje někdejší skřivanský místostarosta, učitel Jiří Suchánek.

A je tu i tabulka: obvod kmene 665 centimetrů. Za námi je vidět jedno zastavení naučné stezky. Doktor Václav Vojtěch, narodil se 29. listopadu 1901 ve Skřivanech u Nového Bydžova. Dne 27. ledna 1929 v rámci expedice admirála Byrda vstoupil jako první Čech na území Antarktidy. Za což obdržel, rovněž jako první Čech, nejvyšší americké vyznamenání Zlatou medaili Kongresu Spojených států amerických.

Václav Vojtěch, polárník

„Když se začtete do jeho knihy Námořníkem a topičem, tam on popisuje peripetie a těžkosti s jakými se do této výpravy dostal.“

Čtěte také

A zakladatelé Krkonošské ledové jízdy považují doktora Václava Vojtěcha za prvního českého mushera.

Ostatně on psí spřežení pro admirála Byrda postavil. „Je známo, že pan doktor Vojtěch si přivezl prvního polárního psa z cesty do Antarktidy. Byl to jeho velký kamarád a byl to první musherský pes, který tady v Čechách žil.“ A jmenoval se York.

Jsme sice v rovinách kolem Nového Bydžova, ale je tu cítit vůni lesa, tatínek byl lesník, takže k odhalování tajemství přírody byl odtud jen kousek.

„Je to pravda, do obce je to kus cesty. Malý Vašík určitě vyrůstal ve volné přírodě. Takže sepětí s přírodou tam muselo být od počátků jeho života,“ dodává Jiří Suchánek.

Antarktická expedice amerického polárníka admirála Byrda (1934)
autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související