Před malováním a natíráním si musíte hlavně dobře připravit podklad. Jak na to?

24. březen 2018

Malování je alchymie, na tom se shodne každý, kdo někdy vzal doma štětku nebo váleček do ruky. Laika od odborníků kromě zručnosti mnohdy také dělí neznalost postupů a vhodnosti barev. Co si tedy vybrat na malování doma a jak na to?

První podmínkou pro správnou volbu je zhodnocení stavu zdí, které chceme vymalovat. Pokud jsou porušené, popraskané nebo vydrolené, musíte nejprve sáhnout pro sádře. Malířská bílá sádra je léty ověřenou klasikou. Od šedé stavební sádry se liší bílou barvou a poněkud pomalejším tvrdnutím.

Vyspravení prasklin na exponovaných místech nebo uražených rohů lze provést také speciálními tmely. Dobře se aplikují a docela rychle tvrdnou. Dají se přebrousit a tím vyhladit.

Než se do malování pustíte, zhodnoťte, zda už na stěnách není příliš mnoho vrstev staré barvy. V takovém případě musíte stěnu nejprve oškrábat, pak přesádrovat nebo přetmelit a teprve potom přistoupit k malování.

Ještě před nátěrem je nutné také sjednotit savost podkladu penetračním nátěrem, který zajistí, že barva přilne na všechny části stěny stejně. Penetraci věnujte zvýšenou pozornost také v případě, že malujete například pokoj tvořený zčásti omítnutou stěnou a zčásti sádrokartonem. V takovém případě je penetrace nezbytná. Penetrace může zároveň obsahovat biocidní přípravky, které ničí stávající plísně a zabraňují tvorbě plísní nových.

Čtěte také

Pokud máte podklad připravený, můžete malovat. Odborníci se shodují, že lze spolehlivě využít majoritu klasických malířských hmot vyráběných v České republice. Většina je vytvořena na bázi malířských hlinek, existuji ale také barvy akrylátové nebo barvy na bázi drceného vápence.

Stále existují lidé, kteří malují vápnem. To se dá aplikovat pouze na stěnu, která byla před tím malována pouze vápnem. Při aplikaci na hlinkovou malbu vápenný nátěr opadá. Vápno odpuzuje plísně a do jisté míry vysušuje vlhké zdi, je ale náročnější na aplikaci i na úklid.

Malování pokojů, štětka

Barvy je možné nechat si natónovat na potřebné odstíny přímo v tónovacích střediscích nebo u výrobce. Aplikovat se mohou válečkem nebo štětcem. Pouze vápno se vždy musí nanášet štětkou.

Součástí malování bývají opravy nátěrů oken, dveří nebo zárubní. Z bohaté nabídky barev se do interiéru hodí vodou ředitelné barvy. Syntetické a nitro barvy jsou sice také zdravotně nezávadné, při aplikaci ale déle schnou a nelze se ubránit zápachu.

Odborníci se znovu shodují, že se pro běžnou práci doma a na zahradě hodí většina barev českých výrobců. Opět je potřeba dodržet základní pravidla. Stávající nátěr odmastěte, zdrsněte a v případě, že se loupe nebo odpadává, ho úplně odstraňte. Možnosti jsou chemické – odstraňovačem starých nátěrů, nebo mechanické, oškrábáním po nahřátí horkovzdušnou pistolí či obroušením. Pak už můžete barvu aplikovat podle návodu výrobce.

autor: kbz
Spustit audio