Přenosná versus pevná klimatizace? Pomohou obě, rozdíl je v komfortu

13. srpen 2020

Příjemný chládek v bytě, domě či kanceláři je v horkých dnech léta ceněnou komoditou. Jistě pomůže klimatizace. Musíme investovat do drahých klimatizačních rozvodů, nebo nám pomůže i běžná přenosná klimatizační jednotka? Odpověď není jednoznačná.

Mobilní klimatizační jednotky se zdají být nejjednodušším řešením. I při jejich používání narazíme na několik problémů, se kterými se musíme vypořádat. Prvním z nich je dostatečný výkon. Ne každá jednotka je schopna vychladit na požadovanou komfortní teplotu větší místnosti. Při jejich pořízení je nutné počítat s velikostí místnosti, ale i s tím, jak moc je tato místnost exponovaná například slunečním svitem.

Druhým problémem je odvod teplých par z „opačného konce“ klimatizační jednotky. Systém vložení výdechové trubice do otevřeného okna rozhodně není ideální, protože do místnosti vniká teplý vzduch zvenku. Ideální řešení je vytvoření vývodu ven z místnosti, zde se ovšem nevyhneme stavebním pracím a vzniklý otvor musíme zabezpečit proti vnikání zimy v chladných měsících.

To však neznamená, že by přenosné klimatizační jednotky nepomohly ochladit náš byt nebo kancelář. Jsou relativně jednoduchým řešením a jistě problém s horkými dny vyřeší. Také cenově je toto zařízení poměrně příznivé, kdy ceny nejlevnějších přenosných klimatizačních jednotek klesají pod 5000 Kč.

Pokud se však chceme komfortem ve svém bytě či kanceláři nebo jiné provozovně zabývat trvaleji, jistě není na škodu zvážit instalaci tzv. splitových jednotek. Jedná se zařízení, které se skládá z vnitřní a venkovní jednotky, které jsou mezi sebou propojeny většinou měděným potrubím a komunikační kabeláží. Vnitřní jednotka obsahuje ventilátor, výparník a řídící elektroniku. Ve venkovní jednotce se nachází kompresor, expanzní ventil, kondenzátor a řídící elektronika. Tyto jednotky mohou navíc fungovat i jako multisplitové klimatizace, kdy je na jednu venkovní jednotku napojeno více jednotek vnitřních (v současné době většina výrobců garantuje až pět).

Toto řešení je sice dražší, nabízí však možnost regulaci teploty v různých místnostech různě. Navíc, tato zařízení umožňuje nejen chlazení, ale i běžné větrání či zvlhčování a mnohdy i filtraci a rekuperaci vzduchu. Některá zařízení navíc umožňují i přitápění v přechodných obdobích roku.

Jak už to bývá, větší komfort s sebou nese větší zásah do stavební konstrukce budovy. Propojení mezi jednotkami je vždy na přímo, to znamená, že od venkovní jednotky je vlastní trasa trubek i kabeláže pro každou vnitřní jednotku. Musíte zasáhnout do obvodového pláště budovy. Vyšší je samozřejmě i cena a do jisté míry i energetická náročnost, byť oproti použití například pěti přenosných jednotek je splitový systém s pěti vnitřními jednotkami mnohem efektivnější. Výrazně vyšší je však cena. Ta se liší podle instalovaného výkonu a počtu jednotek, nicméně začíná kolem 25 tisíc korun pro běžný byt

Spustit audio