Prezident přijal na Pražském hradě romské studenty a studentky

14. duben 2023

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou přijali na Pražském hradě skupinu romských studentů a studentek. Podle něj jsou příkladem překonání předsudků pro romskou komunitu i většinovou společnost. Předsudky označil za jedno z nebezpečí naší doby.

Romské středoškoláky a vysokoškoláky doprovázela vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Uvedla, že díky vzdělání mohou Romové i další etnické skupiny uspět a může se zlepšit soužití.

"To, co považuji za jedno z největších nebezpečí naší doby - a zdaleka se netýká jenom Romů, jsou předsudky. Vycházejí mnohdy z nedostatku informací, ze stereotypů, z nedostatku vůle navzájem si naslouchat a pochopit argumenty toho druhého... Vy pro mě představujete možnost jak poukázat na dobré příklady nejenom směrem do komunity vaší, ale především do komunity většinové. Jste příkladem toho, že z kruhu předsudků se dá vystoupit," uvedl na začátku schůzky Pavel.

Fuková označila přijetí romských studentů a studentek na Hradě a setkání s prezidentem za symbolický moment. Připomněla historii Romů v českých zemích i jejich odsouvání na okraj společnosti. "Můžeme tu sedět. Je to okamžik změny, který prožíváme," uvedla zmocněnkyně pro romské záležitosti. Podle ní je ke zlepšení vzájemného soužití a postavení menšiny ještě dlouhá cesta. "Důležité je vzdělávání jako prostředek, aby mohli Romové či jiné etnické skupiny uspět. Vzdělávání dává smysl. Může zlepšit život Romů," řekla Fuková. Podle ní má smysl talentované romské děti a mladé podporovat.

Pavel se před nedávnem viděl už s romskými školáky, a to při své návštěvě Ústeckého kraje. Zajel tam krátce po svém zvolení před nástupem do úřadu. Zastavil se v ústecké základní škole Mojžíř, do které chodí děti z takzvané vyloučené lokality. Velkou část školáků tvoří romští žáci.

zdroj: ČTK
Spustit audio