Příběh Ulriky a Johanna Wolfganga Goethe vstoupil do historie jako symbol lásky v každém věku

16. květen 2023

Západočeské lázně byly už od začátku 19. století místem, kde se setkávala smetánka nejen evropská. Podnikatelé, umělci, dokonce i členové královských rodin.

Mariánské Lázně díky tomu zažily i příběh velké lásky. Právě tady se totiž odehrálo poslední milostné vzplanutí velkého německého básníka Johanna Wolfganga Goetheho. Jeho vyvolenou byla Ulrika von Levetzow. Goethe se do dívky ze šlechtické rodiny zamiloval, když jí bylo sedmnáct let. Byl jí tak okouzlen, že jí ve svých 72 letech nabídl manželství.

Krátký, zřejmě platonický, milostný románek se spoustou dopisů a nádherných darů byl brzy ukončen zásahem příbuzenstva na obou stranách. Ulrika Goetheho sice odmítla, ale do konce života se už nevdala. Později se odstěhovala do Třebívlic, a nalezla smysl svého života v mecenášství a dobročinnosti, založila třeba školu pro nezaopatřené dívky.

Básník opustil Čechy a už se nikdy nevrátil. Svůj smutek vyjádřil v díle Mariolázeňské Elegie. Příběh Ulriky a Goetheho vstoupil do historie jako symbol lásky v každém věku.

Spustit audio