Přibývá lidí, kteří se chtějí nechat naočkovat proti černému kašli. Na vakcíny si ale často musí počkat

21. březen 2024 15:50

V Česku se zvyšuje počet lidí nakažených černým kašlem. Je jich nejvíc za posledních 60 let. Například hygienici z Olomouckého kraje zaznamenali od začátku roku už víc než pět desítek případů.

Čtěte také

V regionu současně přibývá lidí, kteří se chtějí nechat naočkovat proti této nemoci. V některých ordinacích praktických lékařů ale vakcína není okamžitě k dispozici. „Měl jsem snahu vakcíny objednat minulý týden a do konce března jsou jenom pro pediatry,“ potvrzuje praktický lékař Tomáš Blechta z Otinovsi na Prostějovsku.

U něj v ordinaci projevila zájem o očkování proti černému kašli asi desítka lidí, vakcíny proto tento týden objedná. Zájem ze strany pacientů potvrzuje i lékařka Eva Kaňová ze Štítů na Šumpersku.

Očkování není povinné ani doporučené

„Je pravda, že to není v povinném očkování, ani to nebylo v doporučeném očkování. Takže dosud to bylo jen na aktivitě lékaře a na jeho přístupu. Teď se o tom ale mluví a pacienti to chtějí,“ zmiňuje Kaňová.

Objednala si proto dvacet vakcín a ty také získala. Podle Martina Nechrsty, mluvčího společnosti Avenier, která vakcíny distribuuje, jsou očkovací látky aktuálně k dispozici. Očkovat by se podle olomouckého lékaře Ota Košty měli kromě dětí i senioři.

Dnes je prokázané, že působnost očkování není doživotní.
Ota Košta, olomoucký lékař

„Drtivá většina z nich se spoléhá na to, že vakcínu měli, což sice asi ano, ale dnes je prokázané, že působnost není doživotní. To znamená, že je dobré mít posilovací dávku,“ vysvětluje Košta.

Zvážit přeočkování by pak podle něj měli i zdravotníci, kteří se můžou s nemocnými lidmi v ambulancích setkat. Od začátku letošního roku lékaři v Česku diagnostikovali přes 3100 případů černého kašle. Nakažených je nejvíce za posledních 60 let.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio