Přicházejí první mrazíky. Nejvyšší čas přestěhovat domů mandevily, ibišky i oleandry

14. listopad 2018

Mandevila patří mezi liány s nálevkovitými květy nejrůznějších barev. Je rozšířená ve Střední a Jižní Americe, ale jak se otepluje, začíná se zabydlovat i na českých zahradách. Ale pozor, stejně jako ibišek, oleandr nebo mučenka, zimu venku nepřežije.

„Tyto rostliny musíme doma mírně uspat. Přestěhujeme je domů, třeba na verandu. Teplota kolem deseti stupňů jim bohatě stačí. A omezíme zálivku. Mandevilu můžeme hned po přestěhování domů poměrně razantně ostříhat.  Stačí, aby nad dřevem zůstalo jen pár mladších přírůstků, které na jaře obrazí,“ radí pardubický zahradník František Hlubocký.

Až se mandevila na jaře začne budit, můžeme ji dát do teplejší místnosti a už v dubnu se těšit z prvních květů. A pokud nebudou hrozit jarní mrazíky, můžeme ji opět vyndat ven a kochat se tím, jak na slunci hezky roste a kvete.

Olivovníky se stěhují do Čech

Také olivovníky se k nám stěhují ze Středomoří. Posluchač Josef by chtěl letos poprvé po deseti letech nechat svůj olivovník venku. Má ho zasazený přímo v zemi. Co na to říká zahradník František Hlubocký?

Chcete, aby vám hvězda na Vánoce zčervenala? Začněte na tom pracovat

Vánoce, vánoční hvězda

O Češích se říká, že jsou to domácí kutilové a zahradníci. A je to pravda. Vezměte si třeba vánoční hvězdy. Lidé v cizině si je kupují jen na pár dnů o Vánocích jako dekoraci. Ale kdepak Češi. Ti si tuhle květinu přechovávají na příští sezónu.

„Stoprocentně to vyjít nemusí, ale zkuste to, Josefe. Pro všechny choulostivé rostliny platí stejná pravidla:

Choulostivé rostliny zimujeme na chráněných místech, nejlépe u domů na jižní straně. Nahrneme ke kořenům listí a celý keř zabalíme bílou textilií nebo jutovinou, abychom od rostliny odpudili sluneční paprsky. Je potřeba, aby se olivovník uspal a slunce ho nebudilo. Ostré zimní slunce totiž teplomilným rostlinám škodí.  

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.