Příchod jara si užijete na středočeském Medníku, kde roste chráněný kandík psí zub

21. březen 2016
Česko – země neznámá

Každý z nás se těší na příchod jara. A užít si ho můžete na Medníku nedaleko řeky Sázavy ve Středočeském kraji. Právě tam je jediné místo v České republice, kde brzy zjara roste chráněná rostlinka s prapodivným jménem - kandík psí zub. Vydat se za ní ale musíte do prudkého kopce a hlubokého lesa.

Naučná stezka Medník je přibližně pět kilometrů dlouhá a čeká vás na ní celkem 14 zastavení. Pokud se k ní vydáte po železnici, pojedete trasou Posázavského pacifiku až do stanice Petrov u Prahy. Pak přejdete lávku přes Sázavu do Pikovic. Dále vás trasa okružně povede asi kilometr podél řeky Sázavy až na vrchol samotného kopce Medníku.

Přibližně po kilometru ostrého stoupání a cestě po vrstevnici se naučná stezka odkloní od zelené turistické trasy a zavede vás ze smrkového porostu do listnatého lesa. Ten zjara propouští spoustu slunečního světla, a to je přesně důvod, proč se tu daří také kandíku. Kandík psí zub je totiž světlomilná rostlina a daří se jí proto v listnatých lesích, na jaře před olistěním.

Kandík ohrožují smrky, nikoliv lidé

Ještě na přelomu 19. a 20. století zde rostlo několik milionů kandíků. Dnes už jen několik tisíc. Kandík je ohroženým druhem především kvůli způsobu hospodaření v lesích. Hlavní problém představuje vysazování smrkových monokultur, které vytváří tmavé lesy a neumožňují kandíku růst.

Kandík se vyskytuje v listnatých lesích

Je záhadou, proč kandík roste jako na jediném místě v České republice právě na Medníku. Jedna hypotéza tvrdí, že kandík patří k reliktům z doby poledové, druhá že se zde v minulosti uměle vysadil v době slávy nedalekého kláštera Ostrov u Davle.

Na Medníku roste ale i chráněná lilie zlatohlavá či tis červený. A také ostřice chlupatá, která se vyskytuje vždy společně s kandíkem na jeho přirozených lokalitách a podporuje proto domněnku, že kandík psí zub je v těchto místech původní rostlinou.

Kandík psí zub roste pod spadaným listím. Je to malá, 5 až 7 centimetrů vysoká květina. V místech, kde roste, můžete vidět malé klacíky, kterými se milovníci přírody snaží upozornit na jeho růst. A to nejen proto, abyste si ho vyfotili a prohlédli, ale především, abyste na něj nechtěně nešlápli.

Kandík většinou začíná kvést počátkem března a kvete přibližně měsíc. Někdy ho lze vidět i počátkem dubna. Vypravte se za ním ráno, kdy jsou jeho fialové květy ještě uzavřené. Během slunečního dne se květy začnou rozevírat, až se postupně obrátí úplně naruby směrem ke stonku. Vypadá pak, jako by tato malá jarní kytička doslova hltala první sluneční paprsky.

Spustit audio